Tai vadinama lašišos dieta, tačiau leidžiama smaguriauti ir kitais produktais. Yale Medicinos mokyklos profesorius, dermatologas Nicholas Perricone pataria valgyti žuvį – ypač lašišą – mažiausiai 10 kartų per savaitę.

Kodėl lašiša? Joje gausu omega-3 riebiųjų rūgščių, kurios padeda išvengti uždegiminių reakcijų. Jeigu nemėgstate lašišos, valgykite kitas gėlavandenes žuvis, pavyzdžiui, silkę, lyną, ešerį, upėtakį. Jose esančios medžiagos taip pat mažina uždegimų galimybę.

Jei nesate žuvies mėgėjas, galite vartoti omega-3 papildus. Tačiau, anot Perricone, naudingiau suvalgyti gabalėlį žuvies nei praryti kapsulę. Lašišoje yra daug baltymų, dimetilaminoetanolio (DMAE), o kofermentai Q-10 yra svarbus antioksidantas.

DMAE yra natūrali medžiaga, randama sardinėse ir ančiuviuose. Nedidelis jos kiekis randamas ir žmogaus smegenyse. DMAE pagerina odos būklę.

Laikantis Perricone dietos, be žuvies (ar kitų neriebių baltyminių produktų, pavyzdžiui, vištienos), reikia valgyti daug vaisių ir daržovių bei gauti šiek tiek riebalų iš alyvuogių aliejaus ir riešutų. Tinka angliavandeniai su mažu glikeminiu indeksu (t.y., lėtai skaidomi, lėtai pasisavinami, kai mažiau padidėja gliukozės kiekis kraujyje).

Anot teorijos, staigus cukraus kiekio padidėjimas kraujyje pagreitina senėjimo procesus, oda greičiau raukšlėjasi. Taigi, valgykite pupeles ir brokolius, tačiau venkite duonos ir makaronų.

Kitos baltymais paremtos dietos nerekomenduoja valgyti vaisių ir daržovių, tačiau ir nepataria taip dažnai valgyti žuvies. „Jei kažkoks produktas vartojamas vietoj kitų, organizmui pritrūks būtinų vertingų medžiagų“ – sako dietologas Robin Vitetta-Miller. „Nėra gerai, kai atrandame naudingą produktą, ir valgome vien tik jį“.

Taip pat, anot jo, nerealu tikėtis, kad kažkas valgys žuvį 10 kartų per savaitę. Eilinį kartą matydamas lėkštėje priešais save keptos lašišos gabalėlį, galite nesusilaikyti ir nubėgti į artimiausią parduotuvę šokolado.

Niujorke esančio Dermatologijos centro direktorius, knygų apie grožį ir sveikatą autorius David E.Bank taip pat turi savo nuomonę apie žuvies dietą. Anot jo, omega-3 riebiosios rūgštys užtikrina geresnį odos aprūpinimą krauju, tačiau nėra įrodyta, kad dideli žuvies kiekiai akivaizdžiai pagražina odą.

Esate tai, ką valgote

Sveikatos paslaptis gali glūdėti maisto kokybėje, o ne susitelkime ties vienu produktu. „Oda, didžiausias žmogaus organas, yra puikus sveikatos ir organizmo būklės atspindys“ – sako Bank. „Manau, kad jei bus teisingai maitinamasi ir geriama daug vandens, oda atrodys taip puikiai kaip tik gali“.

Bank ir Vitetta-Miller rekomenduoja šias mitybos taisykles:

Gerkite daug vandens. „Tai įrodyta“ – sako Vitetta-Miller. “Vanduo apsaugo odą nuo dehidratacijos ir išplauna toksinus”. Anot jo,svarbu išgerti 8 stiklines per dieną. Perlenkti lazdos nereikia, nes vandens perteklius odos būklei neturės įtakos.

Valgykite oranžinės spalvos produktų. Juose yra odai naudingo beta-karotino, virstančio vitaminu A. Tai saldžiosios bulvės, morkos, mango. Tačiau nepadauginkite, nes vitamino A perteklius kaupiasi organizme ir gali sukelti apsinuodijimą.

Vartokite daug vitamino C. Jis dalyvauja kolageno susidaryme, o šis daro odą elastingesnę. Ir, priešingai nei vitaminas A, perteklius iš organizmo pašalinamas.

Būtina gauti šiek tiek riebalų. Jei jų gausite per mažai, oda išsausės. Tačiau riebią mėsą, sviestą ir sūrį valgykite su saiku. Priešingai populiariai nuomonei, anot Bank, riebus maistas ir šokoladas nesukelia spuogų. Tačiau riešutai gali.

Visko po truputį. Bank rekomenduoja vartoti multivitaminus, o ne vienos rūšies papildus. Kartais per dideli vieno vitamino kiekiai sumažina organizmo gebėjimą pasisavinti kitus. Pavyzdžiui, per dideli cinko ir magnio kiekiai trukdo pasisavinti geležį.

Nepamirškite vitamino H. Biotinas, dar vadinamas vitaminu B7 arba vitaminu H, stiprina nagus. Jo yra kiaušiniuose, žuvyje, piene, sūryje ir kopūstuose.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją