Rugsėjo 23 - spalio 3 dienomis Terni mieste vykstantis festivalis yra vienas didžiausių festivalių Romos regione, pristatantis teatrą, muziką, šokį, vizualiuosius menus ir siekiantis įtraukti miesto gyventojus bei svečius į vienuolika dienų trunkančią meno fiestą. „Atviras ratas“ – vienintelis teatras, atstovaujantis Baltijos šalims. Kiti teatrai atvyks iš Ispanijos, Didžiosios Britanijos, Belgijos, Prancūzijos ir, žinoma, Italijos.

Festivalio organizatoriai „Atvirą ratą“ pakvietė po praėjusiais metais Vilniuje, Menų spaustuvėje vykusio vieno didžiausių ir seniausių Europoje scenos menų tinklo IETM (Informal European Theatre Meeting) susitikimo. „Es.Terni 5“ festivalyje anglų kalba du kartus bus suvaidintas pirmasis ir bene populiariausias teatro „Atviras ratas“ spektaklis – autobiografinės improvizacijos „Atviras ratas“.

„Atviras ratas“ – netradicinis spektaklis. Sėdėdami ratu tarp žiūrovų, aktoriai prisimena savo vaikystės ir paauglystės istorijas. Prisimindami praeitį, atkurdami situacijas, aktoriai bando išpažinti save bei kalbėti atvira teatrine kalba. Pasakodami apie save jie pasakoja ir apie kitus, bando gydytis ir gydyti teatru.

Nors šiuos pasakojimus stebi žiūrovai, projekto autoriai įvardija tai ne kaip spektaklį, o kaip teatro laboratoriją, nes tai nenutrūkstantis procesas. Gyva improvizacija paremtas „Atviras ratas“ ieško naujo santykio su žiūrovais, tapdamas teatro laboratorija, nuolat kintančia, atsinaujinančia ir todėl aktualia.

Pasak režisieriaus Aido Giniočio, „Atviro rato“ credo – bendravimas su žiūrovu ne nuo scenos pakylos, o akis į akį“. 2005 metais autobiografinės improvizacijos „Atviras ratas” buvo apdovanotos Auksiniu scenos kryžiumi kaip geriausias spektaklis jaunimui.

Grįždami iš Italijos, „Atviro rato“ aktoriai užsuks į Austriją. Spalio 4 d. Vienoje, „Dschungel Wien“ teatre dar kartą bus parodytas spektaklis „Atviras ratas“, kuris praėjusiais metais vykusių gastrolių metu sulaukė didelio austrų žiniasklaidos ir jaunimo dėmesio. Po šio spektaklio aktoriai kelioms dienoms pasiliks Vienoje, kur su garsiu austrų teatro režisieriumi, kelių tarptautinių teatro festivalių prodiuseriu, Europoje žinomo teatro vaikams ir jaunimui „Dschungel Wien“ įkūrėju

Stephanu Rablu toliau tęs praėjusių metų rudenį Vilniuje pradėto bendro projekto kūrybines paieškas ir repeticijas. Jas 2011 m. pavasarį turėtų vainikuoti premjerinis spektaklis, kurį išvys Lietuvos ir Austrijos žiūrovai.