Europos Komisijos pirmininkas Romanas Prodis pradėjo susitikimus su kandidatais iš dešimties būsimųjų Europos Sąjungos (ES) šalių, bandydamas juos įtraukti į perpildytos institucijos darbą ir tuo pat metu nesuardyti pusiausvyros.

Estijos atstovas Briuselyje Siimas Kallasas (Symas Kalasas) labiausiai norėtų dirbti konkurencijos ar finansų srityse, tačiau jam teks konkuruoti su kitos Baltijos šalies - Lietuvos komisare Dalia Grybauskaite. Griežta fiskaline politika garsėjanti politikė norėtų išvengti pasyvaus vaidmens, tad save įsivaizduoja dirbančią finansų ar biudžeto srityse su Pedro Solbesu (Pedru Solbesu) ar Michaele Schreyer (Michaele Šrėjer).

Lenkijos kandidatė Danuta Huebner (Danuta Hiubner) tikisi šešių mėnesių laikotarpį dirbti kartu su dabartiniu užsienio prekybos komisaru Pascaliu Lamy (Paskaliu Lami). Tuo tarpu vengras Peteris Balazsas (Peteris Balašas) siekia struktūrinių fondų srityje padėti Micheliui Barnier (Mišeliui Barnjė).

Buvęs Čekijos aplinkos apsaugos ministras Milosas Kuzvartas (Milošas Kuzvartas) yra gana pagrįstai siejamas su aplinkos komisarės Margot Wallstrom (Margo Valstriom) darbo sritimi, o Slovakijai atstovausiantis inžinierius Janas Figelis (Janas Figelis) minėjo, kad jaustųsi savo vietoje padėdamas ES tyrimų ir taikomosios veiklos komisarui Philippe Busquinui (Filipui Buskenui).

Šešis mėnesius naujieji komisarai padės dabartiniams Europos Komisijos nariams. Spalio mėnesį komisarų skaičius sumažės nuo 30 iki 25, o būsimųjų narių komisarai gali būti perrinkti kitai penkerių metų kadencijai.