Rūkyti malonu, bet, deja, nesveika. Tie, kurie mėgaujasi šiuo žalingu įpročiu, tai žino arba bent jau turėtų žinoti. Tabako degimo ir iškvepiamų dūmų keliamą pavojų žmogaus sveikatai įrodė įvairūs mokslo tyrimai ir pripažino Pasaulinės sveikatos organizacijos kaip rizikos faktorių, sukeliantį plaučių ir kitas ligas. Mandagus rūkantysis paprastai paklausia aplinkinių nuomonės prieš užsitraukdamas bendroje kompanijoje, nes kvėpavimas tabako dūmais taip pat kenkia sveikatai.

Dėl šių priežasčių Europa, JAV ir Australija juda link visiško draudimo rūkyti baruose, kavinėse ir restoranuose. Rūkyti minėtose vietose jau uždraudė Niujorko valstijoje, Australijoje draudimas įsigalios nuo 2007 m. lapkričio. Aršios diskusijos vyksta Airijoje ir Didžiojoje Britanijoje. Lietuvoje neseniai buvo keičiamas Tabako kontrolės įstatymas. Jis tokio draudimo dar nenumatė, tačiau kitos įstatymo leidėjo numatytos priemonės ribojant tabako gaminių prekybą ir vartojimą rodo, kad bet kokios neefektyvios ar neproporcingos priemonės yra galimos.

Prievarta kvėpuoti?

Lietuviškame Tabako kontrolės įstatyme yra formuluotė, kuri puikiai parodo įstatymo leidėjo Lietuvoje ir kitose valstybėse požiūrį – valstybė siekia kontroliuoti situacijas, kai „nerūkantieji gali būti priversti kvėpuoti tabako dūmais užterštu oru“. Šis teiginys reiškia, kad vieni asmenys prieš jų valią priverčia kitus asmenis kvėpuoti tabako dūmais užterštu oru. O už fizinę ar psichologinę prievartą prieš asmenį turi būti taikoma įstatymo numatyta atsakomybė.

Prievartos akivaizdoje žmogus neturi galimybės pasirinkti. O jei ir turi, tai alternatyva prievarta reikalaujamam elgesiui yra pati prievarta. Tačiau norima reguliuoti atvejus, kai asmuo gali pasirinkti, ar jis kvėpuos tabako dūmais užterštu oru, ar ne. Ir kavinės, baro ar restorano lankytojas, ir darbuotojas gali pasirinkti, ar kvėpuoti tabako dūmais – jie gali išeiti. Kavinės savininkas pats gali uždrausti rūkyti, darbuotojas gali pasirinkti kitą darbo vietą, kavinės lankytojas gali pasirinkti kitą kavinę.

Pasirinkimo galimybės

Ir darbuotojas, ir darbdavys turi pripažinti, kad darbas dūmų sklidiname bare yra kenksmingas sveikatai. Deja, yra daug sveikatai kenksmingų darbų – darbas prie staklių, naftos pramonėje, policijoje. Tiesiog darbuotojas, žinodamas ir įvertinęs galimą riziką ir galimybes jos išvengti, apsisprendžia, ar eiti dirbti už konkretų atlygį, ar ne. Šioje situacijoje svarbiausias informuoto darbuotojo sprendimas.

Tiesa, darbą kavinėse ar baruose dažnai renkasi jauni, kitokio darbo nerandantys žmonės. Jaunas žmogus daro daug apgalvotų sprendimų dėl savo ateities – vienaip ar kitaip planuoja mokslus, reguliariai sportuoja, taupo pinigus kelionei, butui ar pasilinksminimams. Į darbo pasirinkimą reikėtų pažiūrėti kaip į savotišką investiciją: atsisakymas pajamų ir darbo prirūkytoje aplinkoje ir kito darbo paieška šiandien ateityje atsipirktų mažesne sveikatos problemų tikimybe. Darbuotojas gali ir turi pats nuspręsti, kokią su darbu susijusią riziką jis nori prisiimti.

Darbdavys, kavinės, restorano ar baro savininkas yra priklausomas nuo savo darbuotojų ir lankytojų. Be abejo, nuo vienintelio lankytojo ar vienintelio darbuotojo darbdavys nėra priklausomas. Labai lengva ir vieną, ir kitą pakeisti. Tačiau kavinių lankytojai gerai žino, kurioje įstaigoje yra malonesnis aptarnavimas ir geresnis maistas. Jie taip pat ištyrė, kuriame bare yra gera oro ventiliacijos sistema ir kuriose kavinėse nerūkoma. Ir tie, kurie nenori išeiti prisiuostę tabako dūmų, lyg patys būtų rūkę, ir šeimos, norinčios kavinėje praleisti laiko su vaikais, renkasi tokias vietas. Lankytojai balsuoja kojomis – nepatinkančių vietų nebelanko. Kuo daugiau bus norinčių ir galinčių pakovoti už galimybę ilsėtis neprirūkytose patalpose, tuo stipriau savininkai sieks tokias erdves sukurti.

Kai darbuotojai supras, kad bare dirbti kenksminga ir kad taip dirbti jie nebenori, darbdavys turės apsispręsti – ar sudaryti geresnes darbo sąlygas ir taip išlaikyti darbuotojus, ar mokėti darbuotojams daugiau. Taip, jis suinteresuotas gerinti darbo sąlygas, nes gerai vėdinamos patalpos kelia mažesnį pavojų darbuotojų sveikatai ir todėl daugiau žmonių norės dirbti tokiose sąlygose, tai sudarys darbdaviui galimybę pasirinkti geresnį darbuotoją, o gal ir mokėti mažiau.

Pagalvoti ir veikti

Todėl prasklaidžius tabako dūmus rūkančiųjų ir nerūkančiųjų galvose galima konstatuoti: valdžia neuždraus rūkyti kavinėse, restoranuose ir baruose, jei jų darbuotojai ir lankytojai, o paskui ir savininkai supras, kad sveikai dirbti ir pramogauti labiau apsimoka. Taip atsiras kavinių, kuriose bus nerūkoma, kurios turės savus lankytojus ir darbuotojams bus mokama mažiau. Taip pat bus kavinių, kuriose rūkoma ir ten renkasi tie, kuriems malonus tabako dūmo skonis ar kvapas, o darbuotojams mokama daugiau. Ir lankytojams, ir darbuotojams, turintiems visus svertus savo rankose, reikia pagalvoti, ko jie nori, ir veikti.

Šaltinis
Lietuvos laisvosios rinkos institutas
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją