Baltarusių studentai – Lietuvių kalbos instituto kartu su Gardino Jankos Kupalos universitetu vykdomo tarptautinio projekto „Lingvistinių ryšių su Gardino universitetu stiprinimas“ dalyviai.

Studentai dalyvavo dvi savaites trukusiuose intensyviuose lietuvių kalbos kursuose, kuriuos vedė profesorius Sergejus Temčinas. Baltarusiai lietuvių kalbos mokėsi pagal originalią kalbos mokymo metodiką. Jie buvo mokomi šnekamosios kalbos, pratybų metu vaidino įvairias situacijas.

Kursų dalyviai susipažino su Lietuvos istorija ir kultūros paveldu, aplankė Lietuvos nacionalinį, Bažnytinio paveldo, Trakų pilies ir kt. muziejus, lankė kultūrinius renginius. Įgytas lietuvių kalbos žinias studentai gilins Gardino universitete.

Spalio pradžioje pagal projektą valstybiniame Baltarusijos Gardino Jankos Kupalos universitete numatoma įkurti Lietuvių kalbos kabinetą, organizuoti vizituojančio lietuvių kalbos dėstytojo paskaitų kursą, įrašyti tekstų iš Lietuvos ir Baltarusijos paribio tarmių (rugsėjo mėnesį jau vyko ekspedicija į Baltarusijoje esančius lietuviškus kaimus), parengti lietuvių-baltarusių ir baltarusių-lietuvių kalbų žodyno projektą ir parašyti bandomuosius žodyno straipsnius.

Lietuvių kalbos studijų idėjos Gardino universitete autorius – Lietuvos generalinis konsulas Gardine Rimantas Latakas. Šiam projektui pritarė ir Gardino universitetas.

Diplomų teikimo ceremonijoje taip pat dalyvaus Lietuvių kalbos instituto direktorė Jolanta Zabarskaitė, kiti garbūs svečiai, gros folkloro ansamblis „Poringė“.

Projektas finansuojamas iš Lietuvos užsienio reikalų ministerijos Vystomojo bendradarbiavimo ir paramos demokratijai programos. Lėšų skyrė ir Švedijos tarptautinė plėtros agentūra (SIDA).