Kad LAT teisėjams yra priteistos didesnės nei turėtų būti sumos, paaiškėjo Nacionalinei teismų administracijai (NTA) atlikus teismo vidaus auditą. Patikrinimą atlikti teisme paprašė nuo praėjusių metų LAT pradėjęs vadovauti teismo pirmininkas Gintaras Kryževičius.

Tyrimo metu paaiškėjo, kad bylose dėl neišmokėtos teisėjų darbo užmokesčio dalies priteisimo teismams pateiktos darbo užmokesčio pažymos yra neteisingos nuo 2004-ųjų gegužės mėnesio – atlyginimams apskaičiuoti buvo taikomas bazinis dydis - 115 Lt, o nuo 2008-ųjų – 128 Lt.

Paskaičiuojant teisėjų atlyginimus turėjo būti taikomas iki 2004-ųjų gegužės galiojęs 105 Lt bazinis dydis, todėl bylas valstybei iškėlusiems teisėjams neteisėtai buvo priskaičiuotos gerokai didesnės sumos.

Pavyzdžiui, vienam teisėjui nuo 2004-ųjų gegužės iki 2007-ųjų gegužės buvo priskaičiuoti 178 tūkst. Lt, nors realiai jis turėjo gauti o 126 tūkst. Lt – 52 tūkst. Lt mažiau.

Įspūdingos sumos buvo ne tik paskaičiuotos – kai kuriems teisėjams LVAT pinigus jau buvo priteisęs, todėl dabar to paties teismo teisėjams teks atnaujinti procesą bylose ir dar kartą nagrinėti bylas.

Dėl lėšų stygiaus Vyriausybė pinigų dar nėra išmokėjusi, tad realiai žala niekam nebuvo padaryta.

DELFI primena, kad nuo 2000-ųjų sausio 1-sios teisėjams atlyginimas buvo sumažintas dėl valstybėje susiklosčiusios sunkios ekonominės ir finansinės padėties.

Lietuvos laisvosios rinkos institutas yra konstatavęs, kad tuo metu, kai sumažėjo teisėjų atlyginimai, valstybėje buvo susiklosčiusi itin sunki ekonominė ir finansinė padėtis. Dėl jos valstybė galėjo imtis tam tikrų kraštutinių priemonių, įskaitant ir iš valstybės biudžeto finansuojamų pareigūnų atlyginimų mažinimą.

Pasak instituto, mažindama teisėjams atlyginimus esant itin sunkiai valstybės ekonominei ir finansinei padėčiai, valstybė laikėsi proporcingumo principo, o atlyginimai aptariamu laikotarpiu buvo mažinami daugeliui iš biudžeto finansuojamų pareigūnų.

Ekspertai išaiškino, kad valstybės ekonominė padėtis nuo 2003 m. ėmė gerėti, todėl nuo tada teisėjams vėl turėjo būti mokami nesumažinti atlyginimai.

Teisėjams turėtų būti grąžinta apie trečdalis dėl nepagrįstai sumažintų atlyginimų susidariusios 150 mln. Lt skolos - apie 52 mln. Lt. Didelė dalis teisėjų dėl sumažintų atlyginimų yra padavusi valstybę į teismą.

LAT yra konstatavęs, kad Lietuvos Konstitucija draudžia mažinti teisėjų atlyginimus bei socialines garantijas - bet kokie mėginimai mažinti teisėjo atlyginimą ar kitas socialines garantijas arba teismų finansavimo ribojimas yra traktuotini kaip kėsinimasis į teisėjų ir teismų nepriklausomumą.