„Vaikams tai ne tik nepatogu – žiemą jie dažniausiai į tualetą išbėga neapsirengę, plikomis galvomis, kaklais, per lietų sušlampa, todėl didesnė tikimybė persišaldyti. Paprastai tokiuose tualetuose nėra vandens, galimybių nusiplauti rankų, kyla užkrečiamųjų ligų grėsmė. Mažiukus, ypač žiemą, mokytojai iki tokio tualeto turi palydėti, kad nepaslystų, nesusižeistų, padėti susitvarkyti. Be abejo, geriau, kai tualetas viduje“, – komentavo Valstybinės visuomenės sveikatos priežiūros tarnybos komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Lina Biekštaitė.

Į būdeles bėgiojo 79 mokyklų mokiniai ir mokytojai

Visuomenės sveikatos tarnybos duomenimis, pernai lauko tualetais naudojosi 79 Lietuvos mokyklų mokiniai ir mokytojai. Šiaulių apskrityje, kuri pernai lyderiavo pagal vidaus tualetų neturinčių mokyklų skaičių, iš 19 necivilizuotų mokyklų po vieną liko Šiaulių ir Akmenės rajonuose, trys Kelmės rajone. Joniškio ir Akmenės rajonai šios gėdos atsikratė.

„Nors labai lėtai, situacija keičiasi. Labiausiai jai pasitarnauja tai, kad mažėja vaikų skaičius ir lauko tualetų neturinčios mokyklėlės tiesiog uždaromos arba prijungiamos prie didesnių“, – DELFI sakė Šiaulių visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus laikinoji vedėja Roma Račkauskienė.

Pernai iš 1389 bendrojo lavinimo mokyklų apskričių visuomenės sveikatos centrai patikrino 1081 iš jų 79 (7%) buvo įrengti lauko tualetai. Šiaulių apskrityje tokių mokyklų buvo 19 (14%), Kauno apskrityje 13 (6%), Vilniaus apskrityje 9 (6%), Marijampolės apskrityje 8 (9%). Nė vieno lauko tualeto nebuvo tik Alytaus apskrities tikrintose mokyklose. Kaip situacija pasikeitė per metus, bus aišku lapkričio viduryje.

Perkels į pradėtą statyti Balsių mokyklą

Kelias į Balsių mokyklą
Pasak Vilniaus miesto savivaldybės Švietimo departamento direktoriaus G. A. Petronio, sostinės Žaliųjų Ežerų gatvėje įsikūrusio Jeruzalės vidurinės mokyklos pradinio ugdymo skyriaus po metų nebeliks, nes netoliese pradėta statyti Balsių mokykla.

„Paskutiniai metai, kai gyvuoja ši mokyklėlė“, – patikino švietimo departamento vadovas. Tačiau kai kuriems mokyklėlės darbuotojams, daliai vaikų bei tėvų tai liūdna žinia. „Mes čia įpratę, mokyklėlė gražioje vietoje, pradinukams, kurių čia susirenka apie 70, jauki aplinka. O dėl to, kad tualetai lauke – niekad kitaip ir nebuvo. Tik tiek, kad pastaraisiais metais rugsėjį atveža du biotualetus, tad lauko laikome užrakinę“, – DELFI pasakojo darbuotojos.

Balsių mokyklos statybos aikštelė
Tėvų nuomonė šiuo klausimu išsiskyrė. Vieni sakė laukiantys kito rugsėjo, kad galėtų į naują mokyklą lydėti vaikus, kiti sakė, kad ši vieta jiems patogesnė – mokykla prie pat autobuso, pušyne.

„Įdomu, kas iškils vietoje pradinių klasių skyriaus – vieta iš tiesų nebloga“, – svarstė žmonės.