Pasak Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM), nuo rugsėjo į klases ateis apie 29 tūkstančiai pirmokų.

Ministerijos teigimu, pastaruoju metu bendrojo lavinimo mokyklose mokinių skaičius kasmet sumažėja apie 20 tūkstančių: 2007 metais jose mokėsi apie 485,9 tūkst., 2008 metais - 464,9 tūkst., o 2009-aisiais - 440,5 tūkst. mokinių.

Nuo rugsėjo pirmosios duris atvers daugiau nei 1300 mokyklų. Tai šešiomis mokyklomis ir 34-iais bazinių mokyklų skyriais mažiau negu pernai. Šių skyrių vienoje klasėje vidutiniškai mokėsi 2-3 mokiniai, teigia ŠMM.

"Kalbėdami apie šią skausmingą tendenciją - mokinių mažėjimą - pastebime ir viltingų dalykų: mokinių mažėjimas stabilizavosi. Palyginti su praėjusiais metais, šiemet savo veiklą stabdo mažiausiai mokyklų. Tačiau tai nesumenkina mokyklai kylančio iššūkio, kaip racionaliai panaudoti pastatus, išspręsti mokytojų darbo krūvio problemą, išlaikyti mokyklos rezervą geresniems laikams, kai vėl ims gausėti pirmokų", - sako švietimo ir mokslo viceministras Vaidas Bacys.

Pasak pranešimo, pertvarkant mokyklas, laikomasi pagrindinio principo: kuo jaunesnis mokinys, tuo arčiau jo gyvenamosios vietos turi būti mokykla. Vyresniųjų klasių mokiniams svarbiau, kad mokykla būtų kuo geriau aprūpinta: turėtų gerai įrengtas laboratorijas, pakankamai kompiuterių, kitų modernių mokymo priemonių, gausesnį bibliotekos fondą.

Kaip ir kiekvienais metais, šiemet savivaldybėms nupirkta geltonųjų autobusų. Už puspenkto milijono litų įsigyti 38 nauji autobusai, kurie daugiausia vežios vyresniųjų klasių mokinius iš uždaromų mokyklų į didesnes pagrindines, vidurines mokyklas ar gimnazijas. Iš viso mokyklų geltonųjų autobusiukų parke - per 500 automobilių.

Siekiant kaimo vietovėse išlaikyti kultūros ir švietėjiškos traukos centrus, iš ES paramos skirta lėšų daugiafunkciams centrams steigti. Šie centrai gali būti steigiami uždarytų mokyklų, ambulatorijų, kultūros namų pastatuose. Čia vaikai gali paruošti pamokas, užsiimti įvairia popamokine veikla, čia gali susirinkti kaimo bendruomenė, veikti priešmokyklinės grupės.

Šiemet paraiškas ketina teikti Klaipėdos rajono savivaldybė, tokį centrą numačiusi Daukšaičių kaime, Skuodo rajono savivaldybė - Lenkinių miestelyje, taip pat Šilutės rajono savivaldybė. Birštono rajono savivaldybė daugiafunkcį centrą kurs Birštono vienkiemyje, Prienų rajono savivaldybė - rekonstruotame Ašmintos pradinio ugdymo skyriuje, o Kaišiadorių rajono savivaldybė - Kruonyje.

ŠMM numato, kad iki 2013 metų pabaigos bus įsteigta ne mažiau kaip 76 daugiafunkciai centrai tose vietovėse, kuriose gyvena iki 1000 gyventojų.