Pasirodo, vyrai, turintys pienligės infekciją, lytinių santykių metu nebūtinai ją automatiškai perduoda moterims. Tačiau moterys, praktikuojančios kunilingą, ja užsikrečia daug dažniau. Stimuliacijai naudojamos seilės taip pat didina riziką.

Tyrimai rodo, kad pasikartojančią infekciją lemia kiti veiksniai – galbūt moters imuniteto ypatybės.

Candida vulvovaginitis, arba mielinė infekcija, candida grybelis, - viena dažniausių moteriškų ligų diagnozių. Trys ketvirtadaliai moterų bent kartą gyvenime pasigauna šią infekciją, o 40-imčiai procentų ji periodiškai kartojasi. Candida dažniausiai aptinkama vyrų ir moterų genitalijose, tiesiojoje žarnoje ir burnoje.

Tyrime dalyvavo 148 moterys, turinčios Candida vulvovaginitis ir 78 vyrai, jų seksualiniai partneriai. Gydytojai paėmė moterų vaginos, gimdos kaklelio, išorinių lyties organų, liežuvio ir tiesiosios žarnos bei vyrų šlapimo, fekalijų ir spermos mėginėlius. Buvo tiriama, ar Candida yra visuose iš jų.

Moterų, paskyrus gydymą, buvo paprašyta ateiti pasitikrinti po dviejų savaičių, keturių savaičių, šešių mėnesių ir vienerių metų. Kiekvieno vizito metu jų buvo klausinėjama apie simptomus, seksualinį aktyvumą ir rizikos faktorius. Gydytojai atliko dubens apžiūrą ir vėl paėmė mėginėlius.

Moterys turėjo kreiptis į gydytojus, jei imtų skųstis išskyromis, niežuliu ar nemaloniu kvapu. Gydytojai vėl paėmė mėginėlius. Po šių vizitų vyrų buvo taip pat paprašyta pakartoti mėginėlių ėmimą. Per vienerius metus mielinė infekcija pasikartojo 33 moterims.

Atvykusios pas medikus po dviejų savaičių ir vieno mėnesio, nė viena moteris nesiskundė pienligės simptomais. Tačiau Candida rasta 20-ies procentų moterų, atėjusių po dviejų savaičių, vaginose, ir 29-ių, atėjusių po mėnesio.

Atlikus liežuvio, šlapimo ir spermos mėginėlių tyrimus, Candida rasta pas pusę vyrų. Tačiau medikai nenustatė jokio ryšio su moterų Candida, rasta išoriniuose lytiniuose organuose, tiesiojoje žarnoje ir liežuvyje. Taip pat nerasta jokio ryšio tarp pasikartojančių infekcijų ir Candida buvimo vietos.

Buvo atkreiptas dėmesys ir į seksualinį aktyvumą. Paaiškėjo, kad infekcijos dažniau kartojosi toms moterims, kurios praktikavo kunilingą (oralinį seksą, suteikiamą vyro) ir masturbacijos metu naudojo seiles.

Tačiau oralinis seksas yra didesnis rizikos faktorius nei masturbacija su seilėmis, kadangi pirmąjį praktikavo 69 procentai, antrąjį – tik 14,5 procento moterų.

Candida įgijimo rizika, mylintis oraliniu būdu ir masturbuojantis, nepriklauso nuo to, ar Candida rasta vyro burnoje, ar, tarkime, moterų genitalijose.

“Mes nesakome, kad reikia vengti oralinio sekso, tačiau jei moterį vargina pasikartojanti infekcija, reikėtų atkreipti į tai dėmesį.” – sako gydytojai.

Taip pat nustatyta, kad amžius pirmųjų lytinių santykių metu, partnerių skaičius, mylėjimosi dažnumas, analinis seksas mielinei infekcijai neturėjo jokios įtakos.

Medikai įtaria, kad seilės sukelia vaginos mikrofloros disbalansą ir tokiu būdu sukelia mielinę infekciją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)