"Lietuvos žinioms" tapo žinomos kai kurios skandalingos A.Lazausko paieškų bei sulaikymo aplinkybės.

Žurnalistai

Daugiau kaip ketverius metus ieškotas turto prievartavimu kaltinamas 31 metų A.Lazauskas buvo sulaikytas kovo 13 d. Ispanijoje, į kurią buvo priverstas sprukti po Rimanto Okuličiaus šūvių Panevėžio "Svainijos" parduotuvėje.

Teisinės pagalbos prašymas dėl sulaikytojo perdavimo Ispanijos valdžiai turėjo būti įteiktas per 40 dienų. Generalinė prokuratūra jį parengė ir Užsienio reikalų ministerijai perdavė po 16-os dienų, kovo 29 d. Atlikusiems savo darbą Lietuvos teisėsaugininkams teliko ramiai laukti ne savo valia į tėvynę grįžtančio Lazerio. Vietoj jo Lietuvos policijos komisarai ir prokurorai sulaukė žurnalistų skambučių.

"Oficialiai galiu pasakyti, kad apie A.Lazausko paleidimą iš Ispanijos kalėjimo mums pirmieji pranešė žurnalistai, - LŽ prisipažino A.Lazausko paieškos ir sulaikymo operaciją rengusios policijos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo tarnybos (ONTT) vyriausiasis komisaras Jurijus Milevskis. - Tačiau iki galo tikėjomės, kad ta informacija klaidinga. Tikslinomės, galbūt iškilo kokių nors problemų įteikiant ispanams prašymą. Paskui jau oficialiai kreipėmės į kolegas Ispanijoje. Mums buvo keista, kad gana ilgą laiką, apie tris dienas, iš jų negavome jokio atsakymo".

Oficialiems Ispanijos pareigūnams patvirtinus žurnalistų turimą informaciją, užsienio reikalų ministro Antano Valionio nurodymu buvo atliktas tyrimas. Buvo bandoma nustatyti, kodėl ispanams nebuvo laiku perduotas teisinės pagalbos prašymas.

Kaltųjų paieškos prasidėjo ne pačioje URM, o Lietuvos ambasadoje Madride, kur buvo nusiųsti ministerijos generalinis inspektorius Dainius Junevičius bei Konsulinio departamento direktorius Artūras Žurauskas.