Tiesa, R.Pakso organizuotos akcijos buvo atliktos iš skolintų lėšų, tuo tarpu A.Zuokas atsisakė šios ydingos praktikos. Iš R.Pakso gavęs labai prastą palikimą, A.Zuokas minimaliomis sąnaudomis sugeba suorganizuoti vis naujų, miestiečius džiuginančių akcijų.

Štai praėjusią savaitę sostinėje prasidėjo “Oranžinio dviračio” akcija, kurios metu visi vilniečiai ir miesto svečiai nemokamai galės važinėti oranžiniais dviračiais. Šią akciją finansavo rėmėjai, taigi lėšos ne skolintos ir ne iš biudžeto. Vien tik ši akcija Vilnių gerokai priartino prie Vakarų Europos miestų.

Be to, A.Zuokui tapus meru, miestas aktyviau ėmė ieškoti investuotojų. Kas savaitę įvyksta susitikimai su galimais stambiais investuotojais. Puikiai bendraujantis ir užsienio kalbų mokantis A.Zuokas gerokai skiriasi nuo uždarų ir tik rusų kalbą gerai mokėjusių ankstesnių merų.

Be to, A.Zuokas nors ir turėdamas minimalius finansus, pradėjo Vilnių pristatinėti bei reklamuoti užsienyje. Štai praėjusį šeštadienį Kopenhagoje baigėsi Šiaurės Europos turto ir investicijų paroda, kurioje veikė ir originalus Vilniaus stendas. Kaip pranešė Vilniaus savivaldybės atstovė spaudai Ieva Dunajevaitė, šį stendą aplankė pasaulyje plačiai žinomų kompanijų atstovai.

Kopenhagos parodoje Vilniui atstovaujančios miesto tarybos narės Ritos Dapkutės-Lumbienės teigimu, daugiausia domimasi Vilniaus ekonomika, susisiekimu ir infrastruktūra, bendra Lietuvos sostinės ekonomine būkle. Parodą lankantys nekilnojamojo turto kompanijų bei nekilnojamojo turto konsultacinių kompanijų atstovai ieško naujų rinkų Baltijos regione. Galimi investuotojai daugiausia domisi kontaktine informacija bei informacija apie Vilnių apskritai.

R.Dapkutės-Lumbienės manymu, susidomėjimas mūsų sostinės ekspozicija rodo, kad Vilnius iš tiesų yra "dar neatskleista verslo paslaptis Europoje". Ši frazė pasirinkta kaip pagrindinis Vilniaus ekspozicijos šūkis.

Specialiai šiai parodai skirtame filme iš "paukščio skrydžio" pristatomi pagrindiniai sostinės investiciniai projektai - pradedant Žirmūnų tiltu ir baigiant vakariniu aplinkkeliu.

Dalyvaudama NEPIX parodoje, Lietuvos sostinė siekia pritraukti kuo daugiau potencialių investuotojų, pristatyti miestą kaip modernų regiono verslo ir kultūros centrą, technologiškai pažangų ir turintį didelius aukštos kvalifikacijos specialistų išteklius.

Neseniai A.Zuokas susitiko su stambios kompanijos "Hansa Capital" atstovais. Meras informavo svečius, kad Vilniaus savivaldybė ketina įgyvendinti nemažai stambių investicinių projektų. Jau pasirengta skelbti keletą konkursų operatoriams arba vykdytojams parinkti. Artimiausiu metu žadama skelbti konkursą naujajam Vilniaus savivaldybės pastatui statyti. Metų pabaigoje - konkursą tiltui per Nerį, kuris sujungtų T.Vrublevskio gatvę su Kultūros ir sporto rūmų kvartalu. Kitais metais numatoma rekonstruoti Gedimino prospektą. Laukia investicijų Rytų ir Pietų aplinkkeliai, Tujų gatvės kvartalas, kiti objektai.

"Hansa Capital" atstovai Vilniaus merui pristatė galimybes išperkamosios nuomos būdu finansuoti investicinius projektus, kas, jų teigimu, ypač populiaru tiek Estijoje ir Latvijoje, tiek Vokietijoje bei Austrijoje. "Hansa Capital" tokiu atveju galėtų teikti išperkamosios nuomos paslaugas ne tik statant nekilnojamojo turto, bet ir infrastruktūros objektus.

Beje, A.Zuokas su savo komanda į Vilnių siekia pritraukti ne tik užsienio investuotojų. Meras spėjo pagarsėti ir kitomis akcijomis, jis reguliariai lankosi lūšnynų kvartaluose, bendrauja su skurdžių vaikais, rengia įvairias labdaros akcijas. Štai Velykų proga meras sunkiai besiverčiančių sostinės šeimų vaikams padovanojo spektaklį "Timas Taleris, arba parduotas juokas".

O šių metų rugsėjo mėnesį Vilniuje jau antrą kartą vyks didžiausias metų kultūros renginys “Sostinės dienos”. A.Zuokas paskelbė, kad Vilniaus savivaldybė laukia miestelėnų idėjų, minčių ir pasiūlymų, kurie padėtų parengti galutinę šios šventės koncepciją. Siūlomi projektai turėtų būtų skirti visai Vilniaus bendruomenei ir miesto svečiams.

Šių metų "Sostinės dienos" žada daug linksmybių. Sereikiškių parke vyks Gėlių fiesta, numatomi muzikos festivaliai, tradicinė alaus šventė "Tris dienas, tris naktis", Pranciškaus mugė, karnavalinė eisena, Vilniaus kino, džiazo festivaliai. Mieste vyks kelios "Sostinės dienų" parodos, planuojama įvairi sporto programa.

Nauja tai, kad šiais metais į Vilniaus "Sostinės dienas" su savo kultūrine programa sumanyta pakviesti ir kitų šalių didžiuosius miestus. Rytams Vilniuje atstovaus Kijevo, Vakarams - Čikagos miestai. Nuo šiol "Sostinės dienose" kasmet svečiuosis vis kitas Lietuvos regionas. Naujovės pradininkais turėtų tapti žemaičiai.