„Kas tas dabartinių emigrantų eiles užpildys ateityje? Ar tai bus rusai, baltarusiai, ar tai bus kinai? Bet kokia Lietuva bus – žiūrėkite į statistiką – Statistikos departamentas sako, kad kasdien iš Lietuvos išvyksta 130 lietuvių. Kaip galima taip greitai atsisakyti jų? Čia yra Lietuvos piliečiai“, - trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė PLB valdybos pirmininkė Regina Narušienė.

Ketvirtadienį Seime prasidedančiame PLB ir Pasaulio lietuvių jaunimo sąjungos (PLJS) kraštų valdybų pirmininkų suvažiavime, be kitų klausimų, bus aptariamas ir Pilietybės įstatymo projektas.

„Mūsų pozicija – kad atimti Lietuvos pilietybės prieš žmogaus valią negalima. Uždaryti duris užsienio lietuviams, kurie išvažiavo po 1990 m. – prieš Lietuvos interesus“, - tikino R. Narušienė. Pasak jos, per pilietybę palaikomi ryšiai su tėvyne, tad jei iš kitos šalies pilietybę įgijusio lietuvio atimsime Lietuvos pilietybę, uždarysime duris grįžti.
R.Narušienės teigimu, Lietuvai žalinga ne dviguba pilietybė, o pilietybės atėmimas.

Atimame pilietybę – prarandame žmogų

Jai antrino PLB valdybos narys Petras Maksimavičius. „Niekas iš mūsų nekelia dvigubos, trigubos pilietybės klausimo. Esminis klausimas - padaryti viską, kad iš Lietuvos piliečio nebūtų atimta Lietuvos pilietybė. Tai svarbiausias tikslas ir svarbiausia vertybė“, - teigė P. Maksimavičius.

Pasak P. Maksimavičiaus, į užsienį išvykęs pilietis kartais dėl savo patogumo nepamąstęs įgyja kitos šalies pilietybę. Tačiau, jo teigimu, tai nereškia, kad žmogaus nuomonė nepasikeis po 50 ar 60 metų.

„Atėmę iš jo pilietybę, tą žmogų automatiškai prarandame. Tad PLB absoliučiai nekelia neribotos dvigubos, trigubos ar kurios kitos pilietybės. Esminis klausimas – padarykime viską, kad iš Lietuvos piliečio, turinčio Lietuvos pilietybę, valią ji nebūtų atimta bet kokiomis aplinkybėmis“, - kalbėjo PLB valdybos narys.

Pasaulio lietuviai pasidalijo konkrečiomis pilietybių praradimo istorijomis.

„Jeigu moteris, ištekėjusi už belgo vyro, ten dirbanti, po kiek laiko priėmė Belgijos pilietybę, čia gimė vaikai, po kiek laiko santuoka iširo, o moteris norėtų sugrįžti atgal į Lietuvą, ji tos galimybės neturi ir neturės – ji priversta pasilikti Belgijoje su savo vaikais, nes turi Belgijos pilietybę“, - sakė PLB valdybos narė Aurelija Norienė.

Pasak A. Norienės, tokie atvejai pasitaiko dažnai - esą morališkai neteisinga, kai toks žmogus prilyginamas nusikaltėliui ir prieš jo valią atimama pilietybė.

PLB atstovauja visiems užsienyje esantiems lietuviams – manoma, kad jų yra per milijoną.