N. Venckienės skundą trečiadienį pradėjo nagrinėti Vilniaus apygardos administracinis teismas.

Kauno apygardos teismo teisėjos skundas buvo nagrinėjamas uždarame posėdyje, nes bylos duomenys apie apsaugos darbo metodus yra susiję su valstybės paslaptimi. Posėdyje dalyvavo ne tik skundą parašiusi globėja, bet ir Policijos departamento bei Generalinės prokuratūros atstovai.

Teismo proceso neatvyko stebėti šiuo metu prie Generalinės prokuratūros piketuojantys kovotojai prieš pedofiliją, nors antradienį jie aktyviai dalyvavo terorizmu įtariamos klaipėdietės Eglės Kusaitės byloje Vilniaus apygardos teisme. Beje, juos N. Venckienė aplankė prieš pat posėdį.

N. Venckienės globojama mergaitė nebesaugoma mirus D. Kedžiui ir tvirkinimu įtariamam Andriui Ūsui – policija nusprendė, kad išnyko įstatyme numatyti pagrindai skirti apsaugą. Tačiau su šiuo sprendimu nesutiko N. Venckienė, kuri net nežinodama motyvų neskirti apsaugos nusprendė parašyti skundą teismui.

Generalinei prokuratūrai atstovaujantis prokuroras Aidas Mažeika sakė, kad D. Kedžio dukra nebesaugoma, nes yra išnykę įstatyme numatyti pagrindai.

„Nutraukta apsauga dėl to, kad išnyko įstatyme numatytos sąlygos apsaugai, – sakė prokuroras. – Tačiau pagal įstatymus apsauga turi būti vykdoma toliau, kol administracinis teismas paskelbs savo sprendimą, bet kadangi apsaugą vykdyti buvo praktiškai neįmanoma, tai ta apsauga šiai dienai yra nevykdoma“.

Tuo tarpu N. Venckienė žurnalistams pareiškė, kad D. Kedžio dukra esą negali jaustis saugi, nes prieš pedofilus kovojęs jos brolis neva buvo nužudytas.

„Pats pagrindinis motyvas yra tas, kad mano brolis Drąsius Kedys buvo nužudytas, o kitas motyvas – neišnyko grėsmės mergaitei, – aiškino Kauno apygardos teismo teisėja. – Ikiteisminis tyrimas nei vienoje, nei kitoje byloje nėra baigtas – nei brolio nužudymo, nei mergaitės seksualinio išnaudojimo byloje“.

Paklausta, kokios grėsmės vis dėlto kyla mergaitei, teisėja išsisuko nuo tiesaus atsakymo: „Man atrodo, kad grėsmes jūs matote, nes mano brolis buvo nužudytas“.

Tokiai N. Venckienės pozicijai nepritariantis prokuroras A. Mažeika patikino, kad baudžiamojoje byloje nėra tokių duomenų, kad D. Kedys būtų nužudytas.

„Šiandienai specialistų išvada yra tokia, kad mirtis yra nesmurtinė, todėl, pagal šios dienos duomenis, negalima teigti, kad jis buvo nužudytas, kad yra grėsmės“, – Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras sakė, kad galutines išvadas turėtų pateikti penki nepriklausomi ekspertai, kurių išvadų tikimasi maždaug po savaitės.

Prokuroras taip pat patikino, kad prokuratūroje buvo gauti trys N. Venckienės prašymai nutraukti D. Kedžio dukros apsaugą, tačiau jie nebuvo patenkinti. Tik vėliau, kai mergaitės globėja esą pažeidė tam tikras apsaugos sutarties sąlygas, buvo nuspręsta apsaugą nutraukti.

DELFI žiniomis, apsauga buvo nutraukta ne tik dėl to, kad nėra nuo ko saugoti mergaitę, bet ir dėl to, kad N. Venckienė nesutikdavo į namus įsileisti policijos apsaugos. Civilines bylas nagrinėjanti teisėja pageidavo, kad policininkai namus stebėtų už sodybos tvoros.

Teisme N. Venckienė piktinosi, kad dėl policijos apsaugos neturėjo asmeninio gyvenimo, diskomfortą dėl policininkų buvimo namuose jautė ir mergaitė. Be to, ji teigė, kad už apsaugai reikalingą apšvietimą ji sumokėjo daugiau kaip 3 tūkst. litų.

Trečiadienį vykusiame posėdyje taip pat paaiškėjo, kad policijai nusprendus toliau nebesaugoti D. Kedžio dukros, jos globėja esą atsisakė pasirašyti policijos ir prokuratūros sprendimą.

Tiesa, prokuroras A. Mažeika pripažino, kad N. Venckienei apskundus policijos generalinio komisaro ir laikinojo generalinio prokuroro sprendimą nutraukti apsaugą, realiai teisėjos dukterėčia turėtų būti saugoma. Tačiau, prokuroro teigimu, dėl tam tikrų priežasčių tai yra neįmanoma.

Ar pagrįstai buvo panaikinta apsauga D. Kedžio dukrai, teisėjų kolegija žada paskelbti penktadienį.

Vadinamojoje pedofilijos byloje šiuo metu yra saugoma tik D. Kedžio dukros motina Laimutė Stankūnaitė.