Kaip tą nuotaiką susikurti, klausiame “Rotušės Floralitos” meistrės-floristės Linos Stumbrienės. Jos teigimu, šiemetinės Kalėdos – baltos. Dominuoja balti eglučių aksesuarai ir kompozicijų elementai. Ir tai gal ne tik paprasta mados užgaida. Visų mūsų širdys išsiilgusios šviesos, ypač šiemet, o čia dar sniego nėra. Tad puikus būdas sukurti šilumą ir jaukumą namuose – savo rankomis pasidaryti kalėdinę kompoziciją, kuri pripildys namus šventinės laukimo nuotaikos.

Taigi, jeigu puošiate visą eglutę ir norite suteikti jai šventiškumo, iškilmingumo - rinkitės baltus žaisliukus, plunksnuotas angelų sparnelių imitacijas.

Vis labiau populiarėja gyvų gėlių kalėdinės kompozicijos. Gražiai atrodys ne tik į dekoruotus vazonėlius įsodintos Kalėdų žvaigždės – puansetijos, bet ir tvirti, stambūs amarilių arba hiacintų pumpurai, dekoruoti “angelų sparneliais”, apipurkštos dirbtiniu sniegu snieguolės ar suvynioti į ledą imituojančias skraistes ciklamenų vazonėliai.

Besiskleidžiančių gėlių pumpurai simbolizuoja gimstančią gyvybę, o pražydėję jie dar ilgai džiugins mūsų akį žiedais. Vazonėlius galite dekoruoti ir gamtinėmis medžiagomis – apklijuoti kankorėžiais arba samanomis.

Iš tų pačių kankorėžių galima pasigaminti ir stilizuotą eglutę. Kompozicijai bus reikalingas pagrindas – tvirtas virbas, pritvirtintas prie metalinio stovelio (sunkaus, kad kompozicija neišvirstų) ir viela, kuria ant virbo bus tvirtinami kankorėžiai. Eglutei iš kankorėžių žaismingumo suteiks spalvingi karoliukai arba tiesiog eglutės šakelės.

Šią kompoziciją puikiai papildys kankorėžiniai burbulai. Pagrindą galite įsigyti floristikos parduotuvėje arba tiesiog šią problemą išspręsti kiekvienas skirtingai ir originaliai truputį pasukę galvas. Pagrindą apklijavus kankorėžiais (naudojame PVA klijus), rutulį tvirtai apvyniokite floristine vielute, kurios blizgesys suteiks iškilmingumo. Jeigu norite, kad jūsų kūrinys būtų dar paslaptingesnis, rutulį apvyniokite lemputėmis, sumaniai po kankorėžiais paslėpdami laidą ir palikdami matytis tik lemputes.

Labai mielas stilizuotas eglutes galima pasidaryti iš džiovintų lapų. Žinoma, jeigu jų prisirinkote ir prisidžiovinote. Šioms eglutėms panaudoti lapai, kurių viena pusė yra sidabro spalvos ir minkšta lyg aksomas. Galimi keli variantai: mažesnis karkasėlis maunamas ant medinio pagalio (tiesiog medžio šakos, simbolizuojančios kamieną) arba didesnis tvirtinamas tiesiai prie vazonėlio. Karkasas apvelkamas popieriumi ir ant jo klijuojami lapai. Įdomi detalė: medelius pagyvina “plaukai” iš pušies spyglių.

Jeigu namuose turite daug laisvos erdvės ar laisvą sieną, ją galite papuošti didesne kabinama kompozicija. Puikus pavyzdys – Kalėdų žvaigždė smulkintų medžio šakelių “taurėje”. Tai sudėtingas darbas, jeigu neturite daug laiko ir kantrybės, geriau nemėginkite. Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad niekų darbas, tačiau šią kompoziciją kūrė keli žmonės beveik visą savaitę.

Technologija irgi apgaulingai atrodo paprasta: gabalėliais supjaustytos medžio šakelės (šiuo atveju – raudono krūmo) apvyniojamos vielute ir padaroma savotiška girlianda, kuri paskui vyniojama ant metalinio karkaso. Didžiausia subtilybė yra ta, kad naudojant žalio krūmo šakeles, jos vėliau išdžiūsta ir suplonėja, todėl visa kompozicija gali paprasčiausiai subyrėti.

Problemos sprendimas būtų toks: kiekvieną medžio pagaliuką reikia per vidurį įpjauti (vielutės rišimo vietoje) ir tvirtai sukant su replytėmis pritvirtinti vielutę. Kaip matote, ne viskas taip paprasta kaip atrodo.

Svarbus šventinis atributas – kalėdinis vainikas. Jis paprastai kabinamas ant durų, o pasigaminti galite iš bet kokių priemonių. Parduotuvėse jau galima įsigyti gatavų šiaudinių vainikų pagrindų, ant kurių dėsite pasirinktas dekoracijas – kankorėžius, obuolius, riešutus ar tiesiog apipinsite spygliuočių šakelėmis ir jas dekoruosite.

Nuotraukoje matote prieskoniais dekoruotą Kalėdų vainiką – jis puoštas cinamono lazdelėmis, muskato riešutais, džiovintomis imbiero šaknimis, vynuogėmis ir kitais egzotiškais džiovintais vaisiais. Ką pasirinksite jūs – jūsų skonio reikalas.

O štai šis – jau nebe kalėdinis, o Advento vainikas ir jo laikas jau baigiasi. Šis vainikas kabinamas Advento pradžioje, keturios žvakės simbolizuoja keturias susikaupimo savaites prieš Kalėdas.

Kaip papuošti šventinį stalą?

Iškilmingumo šventiniam stalui visuomet suteikia balta spalva. Ypač per Kalėdas. Padėkite ant stalo taurę su besiskleidžiančiu hiacinto pumpuru, prikaišiokite baltų “apšerkšnijusių” šakelių, taurę apvyniokite ledo imitacija iš stiklo plastiko (rasite gėlių parduotuvėse).

Jaukumo suteiks ir dekoruota stiklinė žvakidė. Tam visai nereikia pirkti brangių priemonių, jeigu neturite tam galimybių. Floristikos meistrė pataria iš savo praktikos: ištepkite stiklinę žvakidę (ar tiesiog storesnio stiklo stiklinę) PVA klijais ir apibarstykite druska – turėsite puikią “apšerkšnijusią” žvakidę. Priklijuokite džiovintą lapą ar gėlės žiedą. Galų gale – susmulkintas raudono krūmo šakeles. Juk dažnai mums trūksta ne pinigų, o fantazijos…

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją