Kiekvienas LJD dalyvis gavo „vaistinėlę“ – nedidelę kartoninę dėžutę su mediniu kryželiu ant virvelės, kurį galima pasikabinti ant kaklo. Jis ir nuoširdi malda, pasak organizatorių, kaip vaistas padės pasveikti iš dvasinio paralyžiaus.

Tiberiados bendruomenės brolių ir jų svečių pagaminti, mediniai kryželiai papuošė tūkstančių LJD dalyvių krūtines. Drauge jiems buvo padovanoti maži medaus indeliai kaip priminimas apie saldų ir švelnų Dievo žodį bei „Magnificat“ maldynėliai su Dievo žodžiu ir meditacijomis, skirtomis dviems liepos mėnesio savaitėms.

Sveikinimas iš dangaus

Šv. Kazimiero globojama, šventė prasidėjo šeštadienį, Panevėžio miesto centre, kai per atidarymą dalyvių rankomis į sceną buvo užkeltas Lietuvos jaunimo dienų kryžius, kuris iki Panevėžio keliavo daugiau nei metus, aplankęs atokiausius Lietuvos kampelius.

Pirmasis dalyvius iš dangaus pasveikino kunigas, Lietuvos karinių oro pajėgų kapelionas Virginijus Veilentas. Jis praskrido virš aikštės lėktuvu, prie kurio uodegos buvo pririštas užrašas „Sveikas, jaunime!“. Susirinkusiuosius linksmino orkestras, šokėjai. Aktoriai, pasipuošę įspūdingais kostiumais ir vaikščiojantys ant kojūkų artistai padovanojo muzikinę miniatiūrą „Atspindžiai veidrodyje“.

Susitikimai įvairiose vietose

Po LJD atidarymo šventės papietavę dalyviai pasirinko norimą programos dalį: vieni dalyviai džiaugėsi Jaunimo festivaliu, kiti pasklido įvairiose miesto erdvėse ir dalyvavo teminiuose užsiėmimuose. Jų buvo daugiau nei trisdešimt. Kunigai, vienuoliai, dėstytojai ir kiti žmonės kvietė dalyvius pasvarstyti įvairiausiais jaunimui aktualiais klausimais. Diskusijoms vadovavo Tiberiados broliai, pranciškoniškas jaunimas, pasauliečių šeimos, kunigai.

Sekmadienio Šv. Mišių maldoje LJD dalyviai susijungė su Panevėžio gyventojais ir visa Lietuva. Šv. Mišias aukojo Vilniaus arkivyskupas metropolitas Audrys Juozas Bačkis, kartu šventė Apaštalinis nuncijus arkivyskupas Luigi Bonazzi, ir Lietuvos vyskupai. Eucharistijos šventę tiesiogiai transliavo Lietuvos televizijos antrasis kanalas ir Marijos radijas.

Pirmą kartą – svečiai iš užsienio

Šiemet Lietuvos jaunimo dienose dalyvavo ir svečiai iš užsienio šalių. Panevėžyje svečiavosi lietuviai iš JAV, Kanados, Ukrainos, Baltarusijos ir net iš tolimojo Sibiro. Studentas Darius Kurys iš Toronto pasakojo, kad stengiasi kuo dažniau dalyvauti lietuvių jaunimo šventėse tiek Kanadoje, tiek ir savo senelių gimtinėje – Lietuvoje: „Šią vasarą studijų praktiką atlieku Lietuvoje ir džiaugiuos, kad pasitaikė galimybė kartu su visais lietuviais švęsti mus taip suvienijančias Lietuvos jaunimo dienas.“

Kartu su lietuviais Panevėžyje linksminosi ir jaunimas iš Ispanijos, kur kitąmet bus švenčiamos Pasaulio jaunimo dienos. Rafa Garcia De Cosio sakė, kad jam patiko Lietuvos jaunimo dienų renginiai. Jis tikisi, kad mūsų šalyje įgyvendintas idėjas bus galima pritaikyti ir ruošiantis viso pasaulio jaunimo susitikimui.

Jaunimo dienos ir Jonas Paulius II

Lietuvos jaunimo dienos – tai kas trejus metus vykstantis krikščioniško jaunimo renginys, kurį inicijuoja Lietuvos vyskupų konferencija, o įgyvendina Lietuvos jaunimo pastoracijos centras ir vyskupijų jaunimo centrai.

Lietuvos jaunimo dienų ištakomis galima laikyti susitikimą su popiežiumi Jonu Pauliumi II, kai jis lankėsi Lietuvoje 1993 m. – su jaunimu jis susitiko Kaune Dariaus ir Girėno stadione.

Prieš 25 metus popiežius Jonas Paulius II pakvietė jaunus žmones iš viso pasaulio švęsti Verbų sekmadienį Romoje, Šv. Petro aikštėje. Susitikimas sulaukė didelio pasisekimo – susirinko daugiau kaip 300 tūkst. žmonių, todėl popiežius nusprendė tokius susitikimus rengti ir ateityje. Jau 1985 metais pasaulio jaunimo dienos buvo paskelbtos reguliariu renginiu. Jos minimos kiekvienų metų Verbų sekmadienį, o kas trečius metus sukviečia visą pasaulio jaunimą į tarptautinį susitikimą.

Paskutinės Pasaulio jaunimo dienos buvo 2008 m. liepos mėn. Sidnėjuje, Australijoje. 2011 metais jos vyks Madride, Ispanijoje.