Režisieriaus teigimu, jau yra žmonių, kurie pasiruošę už aktorystės studijas per metus mokėti po 11 517 litus.

Šiemet katedra sulaukė 240 jaunuolių pareiškimų, tačiau į du kursus – A. Giniočio renkamą teatro aktorių ir Jono Vaitkaus kino aktorių – tilps tik 24. Neblėstantį šios profesijos populiarumą režisierius A. Giniotis siejo su altruizmu ir dvasingumu, kurio dar yra mūsų tautoje.

„Per atrankas matome labai šviesių veidų, kurie, matyt, tiki, kad meno jėga pakeis pasaulį. Tai tarsi banalios frazės, tačiau – teisingos, nes iš tiesų ateina labai puikių jaunuolių ir labai nelengva dalies jų atsisakyti“, – pripažino katedros vadovas.

Antradienį trečiame ture dėl teisės studijuoti aktorinį meistriškumą grūmėsi triskart daugiau jaunuolių, nei bus priimta.

„Kai kurių atsisakome skaudančia širdimi, bet ką darysi – kiek vietų yra, tiek“, – sakė A. Giniotis ir pridūrė, jog šiais metais konkurse dalyvavo daugiau mergaičių ir, toks įspūdis, daugiau sostinėje gyvenančių žmonių.

„Negaliu pateikti statistikos, bet atrodo, kad anksčiau iš provincijos atvažiuodavo daugiau. Gal tai susiję su pagyvenimo lygiu, gal žmonės bijo patekti į mokamą vietą ar dėl to, jog sumažinti stipendijų fondai. O galbūt abejoja, ar galės mieste pragyventi? Manau, tai irgi turi didelės įtakos žmonių pasirinkimui“, – sakė A. Giniotis.

Įdomu tai, jog į šiemet renkamą teatro aktorių kursą buvo apie trečdaliu daugiau pareiškimų, nei į pirmą kartą renkamą kino aktorių grupę.

Aidas Giniotis
Režisierius A. Giniotis tai siejo su nekokia lietuviško kino situacija, tačiau vylėsi, kad pernai Lietuvos muzikos ir teatro akademijos rinkti kino režisieriai, kino operatoriai, kino scenaristai ir kinotyrininkai, o šiais metais jaunieji kino aktoriai taps stipria jėga, kuri atgaivins lietuvišką kiną.

„Jeigu jiems pavyks išsprogdinti savo kūrybines jėgas, sulauksime labai geros injekcijos į lietuvišką kiną, kuriam tikrai reikia paspirties“, – sakė katedros vadovas.

Be Lietuvos muzikos ir teatro akademijos žmonių, jungtinėje trijų aukštųjų mokyklų atrankos komisijoje šiemet dalyvavo Klaipėdos universiteto, turinčio režisūros programą, ir Šiaulių universiteto, turinčio estrados meno studentų, atstovai.

„Pagal naują ir, mano nuomone, visiškai nelogišką tvarką, mes privalėjome daryti jungtinę komisiją. Tarsi siekta skaidrumo, objektyvumo, tačiau mums tai labai apsunkino darbą, - pripažino A. Giniotis. - Įsivaizduokite, pirmas turas tęsėsi beveik parą, mes praktiškai turėjome peržiūrėti visus, stojančius į tris aukštąsias mokyklas – 270 žmonių per vieną dieną. Suskaičiavus, kiek vienam jaunuoliui teko laiko, iš karto matyti, kad per mažai. Juk negalime tik pamatę ir „nepačiupinėję“, neišklausę eilėraščio, prozos, nepamatę etiudo, neišgirdę, kaip dainuoja, ar jaučia ritmą, nuspręsti, ar jis tinkamas“.