Artimiausias teismo posėdis numatytas spalio mėnesį. Iki tol, tikimasi, bus išspręsta, kas perims A. Ūso teises ir pareigas. Įtariamajam netikėtai mirus iki bylos nagrinėjimo Panevėžyje likus vos trims dienoms (Andrius Ūsas sekmadienį Alytaus rajone buvo rastas negyvas, pirminiais duomenimis, prigėręs vandens telkinyje), šio skandalingo proceso dalyviai trumpam buvo atsidūrę nežinioje – egzistavo nemenka tikimybė, kad birželio 16-osios posėdį, kuriam vadovauti paskirta miesto Apylinkės teismo teisėjų kolegija – pirmininkas Vytautas Krikščiūnas, teisėjos Rita Bilevičienė ir Daiva Gadliauskienė, teks apskritai atšaukti.

Tačiau jis įvyko. Tiesa, tetruko pusvalandį. Paskui iš teismo salės išėjęs Panevėžio apylinkės prokuratūros vyriausiasis prokuroras Arvydas Gramba trumpai tarstelėjo, kad bylos nagrinėjimas atidėtas, nes mirus A. Ūsui būtina išspręsti teisinius dalykus – t. y. kas perims mirusiojo teises ir pareigas atstovauti byloje.

Atstovavo našlė ir advokatė

Vakar į Panevėžį buvo atvykusi A. Ūso žmona Guoda Ūsienė. Ją į teismą atlydėjo jos vyrą turėjusi ginti advokatė Loreta Kraujutaitienė. Pasibaigus trumpam teismo posėdžiui abi moterys iš salės bandė išsmukti pasinaudodamos šalutiniu išėjimu, tačiau nesėkmingai. Akis į akį susidūrusi su būreliu žurnalistų, advokatė L. Kraujutaitienė išrėkė: „Šiandien atsisakome su jumis bendrauti ir prašome mus palikti ramybėje. Iš šeimos skausmo nedarykit šou. Mums gedulas!“

Beje, tai buvo pirmas kartas, kai A. Ūso gynėja pasirodė Panevėžio apylinkės teisme. Pedofilija – mažametės Drąsiaus Kedžio ir Laimutės Stankūnaitės dukters, savo krikštaduktės tvirkinimu kaltinto 35-erių kauniečio bylą čia bandyta atversti dar gegužės pabaigoje, bet tuomet L. Kraujutaitienė taip ir nepasirodė – teigta, jog dėl ligos.

Sužinojus apie A. Ūso mirtį svarstyta, ar įtariamojo artimieji norės, kad jo byla būtų nutraukta, ar pageidaus, kad ji būtų išnagrinėta iki galo. Vakar abejonių jau tikrai neliko: G. Ūsienės vardu L. Kraujutaitienė pareiškė, jog A. Ūso artimieji „tęs jo pradėtą kovą“ – esą tik taip galima reabilituoti gerą mirusiojo vardą.

Dar daugiau kaltinamųjų?

D. Kedžio dukteriai byloje atstovaujantis advokatas Aidas Venckus teigė, kad bylos nagrinėjimo nukėlimas rudeniop jo nenustebino.

„Byla bus toliau nagrinėjama, nes to paprašė velionio artimieji. Jie tokią teisę turi. Teismas atidėjo jos nagrinėjimą, kadangi neišspręsti procedūriniai klausimai. Be to, teismui nėra pateiktas A. Ūso mirties liudijimas“, – vardijo teisininkas.

„Tęsti procesą tikslinga, nes reikia išsiaiškinti viską iki galo“, – pridūrė mergaitės gynėjas.
A. Venckaus teigimu, bylos tęsimas naudingas abiem byloje dalyvaujančioms pusėms ir visais aspektais.

„Bus pagaliau priimtas bent koks sprendimas, – aiškino jis. – Nes šiandien teismo procesas yra įstrigęs. Nuo vasario yra siuntinėjami mūsų skundai (mergaitės globėjos ir tetos Neringos Venckienės ir paties A. Venckaus skundai dėl nekokybiškai atlikto ikiteisminio tyrimo – autorės pastaba). Jie nėra išnagrinėti, nes nutrauktas ikiteisminis tyrimas pedofilijos byloje. Todėl gali atsitikti taip, kad byloje atsiras ir daugiau kaltinamųjų. O nutraukus bylą teismo procesas vėl įstrigtų.“

Pasinaudos teise į kompensaciją

A. Venckui visiškai suprantamas ir teismo sprendimas artimiausią posėdį skirti ne anksčiau kaip spalį.
„Įstatyme numatyta, kad mirus asmeniui per tris mėnesius jo artimieji perima procesines ir materialines teises. Jie paveldi ne tik palikimą, bet ir skirtas baudas. Bet tai atsitiks tokiu atveju, jei teismas įrodys, kad A. Ūsas kaltas. Tuomet jo artimieji turės atlyginti visiems procese numatytiems nukentėjusiesiems jų patirtą žalą – materialinę ir moralinę“, – aiškino situaciją A. Venckus.

Pasiteiravus, ar teismui bus įteiktas civilinis ieškinys atlyginti patirtą turtinę ir neturtinę žalą, mergaitės gynėjas A. Venckus teigė: „Tokią teisę numato įstatymas ir, manau, kad tokia teise pasinaudosime. Be to, išnagrinėjus mūsų pateiktus skundus dėl atlikto ikiteisminio tyrimo pedofilijos byloje, gali atsitikti ir taip, kad bylos nagrinėjimas bus perkeltas į kitą teismą. Tačiau tai paaiškės, kai bus išnagrinėti mūsų skundai, buvę pateikti dar vasario mėnesį.“

Ieškos testamento

Panevėžio apylinkės teismo teisėjų kolegijos teisėjas V. Krikščiūnas vakar „Panevėžio balsui“ patvirtino, kad teismui yra pateiktas kaltinamojo žmonos G. Ūsienės prašymas tęsti bylos nagrinėjimą.

„Galimi du variantai – mirus kaltinamajam byla nutraukiama arba ji nagrinėjama toliau, jei to prašo mirusiojo artimieji, norėdami, kad jis būtų išteisintas“, – priminė teisėjas. Pasak V. Krikščiūno, teismo kolegija nusprendė, kad A. Ūso artimųjų prašymas tęsti bylos nagrinėjimą yra pagrįstas, tad bylą reikia nagrinėti iš esmės. O šis procesas atidėtas trims mėnesiams dėl to, kad nėra aišku, kas perims mirusiojo materialines ir procesines teises.

„Kai pastarieji klausimai bus išspręsti, kai pamatysime paveldėjimo teisės liudijimą, – kalbėjo V. Krikščiūnas, – byla vėl bus pradėta nagrinėti.“

Kas bus A. Ūso paveldėtojas, irgi turės nustatyti teismas. Be to, neatmetama galimybė, jog miręs vienintelis įtariamasis D. Kedžio istoriją išgarsinusioje byloje gali būti surašęs testamentą, o jame aiškiai nurodęs paveldėtojus.

Teisėjas V. Krikščiūnas prasitarė ir apie galimybę, jog D. Kedžio dukters globėja Kauno teismo teisėja N. Venckienė bei kiti mergaitei artimi asmenys pareikš byloje civilinį ieškinį mirusio A. Ūso artimiesiems.

„Tokį žingsnį procesas numato, – aiškino V. Krikščiūnas. – Nukentėjusieji, šiuo atveju N. ir A. Venckai, kol byla bus pradėta nagrinėti iš esmės, gali civilinį ieškinį – atlyginti neturtinę ir turtinę žalą – pateikti teismui kaltinamojo atstovams. Šiandien toks prašymas teismui nebuvo pateiktas, bet per tris mėnesius gali ir atsirasti...“

Lėtas procesas

Dvidešimt keturių tomų byla Panevėžio apylinkės teismą pasiekė kovo pradžioje. Kovo 26 dieną ją norėta grąžinti Vilniaus prokurorams, kad ji būtų peržiūrėta ir papildyta. Tačiau Apylinkės teismo sprendimas buvo apskųstas, todėl balandžio 28 dieną Panevėžio apygardos teismas priėmė sprendimą, kad A. Ūso bylą turi nagrinėti miesto Apylinkės teismas, nes sostinės prokurorai per ikiteisminį tyrimą surinko pakankamai duomenų ir atliko visus privalomus procesinius veiksmus.
Bylą bandyta atversti gegužės 26-ąją, bet procesas neįvyko, nes teisme nepasirodė A. Ūso advokatė Loreta Kraujutaitienė. Birželio 16 dieną byla nepradėta nagrinėti iš esmės, nes birželio 13 d. mirė pagrindinis įtariamasis. Teismo procesas turėtų įvykti spalio 7 dieną.

Dar daugiau sutapimų

Vakar oficialiai pranešta, jog sekmadienį žuvęs Andrius Ūsas buvo „labai girtas“. Palaikus tyrę ekspertai jo organizme rado daugiau kaip 3 promiles alkoholio.
Tai, kad A. Ūsas buvo visiškai girtas, patvirtino ir Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vadovas Algimantas Kliunka.

Įtarimų, kad A. Ūsas keturračiu motociklu važinėjosi neblaivus, pareigūnams kilo dar tada, kai jie apžiūrėjo velionio automobilį, kuriuo šis atvyko į draugų sodybą Alytaus rajone. Jame buvo rastas gerokai nugertas stipraus alkoholio butelis. Apklausę Kauno verslininko Gintaro Bašinsko sodyboje savaitgalį pramogavusius asmenis, tyrėjai sužinojo, kad dar šeštadienį A. Ūsas buvo gerokai įkaušęs. Todėl buvo įtarta, kad sekmadienį kankinamas pagirių jis, prieš sėsdamas ant motociklo, išgėrė alkoholio.

Šis faktas dar labiau priartino A. Ūso netikėtos mirties aplinkybes prie Drąsiaus Kedžio. Pastarasis taip pat buvo rastas kniūbsčias, jo kraujyje nustatyta 3,7 promilės alkoholio, o greta rastas nugertas stipraus alkoholio butelis.