"Jokio poveikio prokuratūrai niekas ten nedarė", - po liudijimo komisijai, tiriančiai galimą interesų grupių spaudimą teisėsaugai, trečiadienį žurnalistams sakė D.Matulionis.

Tačiau kancleris patvirtino, jog balandį Vyriausybėje buvo sušauktas pasitarimas dėl minėto ginčo, o šiame pasitarime dalyvavo generalinio prokuroro pavaduotojas Gintaras Jasaitis, Policijos departamento Kriminalinės policijos valdybos viršininkas Eugenijus Ušinskas, Teisingumo ministerijos bei Vyriausybės teisininkai.

Pasitarime taip pat dalyvavo ir vienos ginčo pusių, "Gustonių" vadovas Mindaugas Kazlauskas. Jis ir kreipėsi į Vyriausybę su skundu per Ministrų kabineto išvažiuojamąjį posėdį Panevėžyje. Tuo metu kitos pusės, "Agrowill Group" atstovai, į pasitarimą nekviesti.

"Kreipėsi viena pusė, kita nesikreipė. Iš tikrųjų taip emocionaliai dramatiškai buvo pristatyta situacija, žmogus teigė, kad jo tėvą teismai tiek išvargino, kad šis mirė, kad jis perėmė tą turtą, kad yra teisminiai nagrinėjimai, kad daug pinigų išleido, matyti, kad žmogus yra desperacijoj. Tai negi dabar pasakyti arogantiškai: eikit jūs po velnių, mums neįdomu, mes neišklausysim, teismai yra, tegu nagrinėja", - argumentus kviesti pasitarimą dėstė D.Matulionis.

Taip pat jis tvirtino, kad pasitarime buvo kvestionuojamas ne teismo sprendimas, kuriuo "Agrowill group" ieškiniu nuo pareigų buvo nušalintas "Gustonių" vadovas, o tai, kaip jis buvo įgyvendintas.
"Taip, tai yra ganėtinai unikalus atvejis - išklausėme vieną pusę, teismo sprendimai turi būt vykdomi, čia net kalbos nėra.

Noriu kategoriškai pasakyti, kad mes nesikišame, šiame pasitarime jokių abejonių dėl teismo sprendimų nėra, bet iš pateiktos informacijos susidarė įspūdis, kad įgyvendinant teismo sprendimą buvo nusižengta tam tikroms procedūroms, ir tokiu atveju, mūsų nuomone, yra pagrindo pradėti ikiteisminį tyrimą dėl procedūros teismo sprendimo įgyvendinimo", - sakė kancleris.

Policijos departamento Kriminalinės policijos valdybos viršininkas patvirtino, kad prokuratūra pradėjo tyrimą dėl galimo savivaldžiavimo įgyvendinant teismo sprendimą, tačiau tvirtino, jog skundas, taigi ir pagrindas tyrimui, gautas dar iki minėto susirinkimo Vyriausybėje.
"Agrowill Group" advokatas ir valdybos narys Vladas Bagavičius sakė esąs nustebintas, jog dviejų bendrovių civilinis ginčas, sprendžiamas teisme, susilaukė šitokio Vyriausybės dėmesio.

"Iš tiesų yra visiškai ūkinis ginčas, kilęs tarp dviejų privačių subjektų, kokių aibė teismuose nagrinėjama, ir išskirtinis dėmesys Vyriausybės yra nesuprantamas", - sakė V.Bagavičius.

Klausiamas, ar numanantis, kodėl "Agrowill Group" susilaukė Vyriausybės dėmesio, V.Bagavičius sakė įžvelgiąs "ir tam tikrų siekių politinių dividendų, ir nemeilės šitai bendrovei".

"Iš viešų komentarų, ir iš pačių Vyriausybės atstovų pasisakymų, tokios mintys nuskambėjo", - sakė "Agrowill Group" atstovas.
Komisijos pirmininkas socialdemokratas Julius Sabatauskas po komisijos posėdžio tvirtino, kad dar per anksti spręsti, ar darytas spaudimas teisėsaugai dėl bendrovių ginčo, nes dar neišklausyti visi planuojami kviesti asmenys.

Tuo pačiu komisijos vadovas sakė negirdėjęs, kad Vyriausybė iki šio atvejo būtų dalyvavusi nagrinėjant civilinius ginčus.
Seimas gegužę sudarė laikinąją tyrimo komisiją galimai neteisėtam politikų ir interesų grupių poveikiui teisėsaugos institucijoms tirti. Jai pavesta aiškintis, ar yra požymių, kad politinės ir interesų grupuotės galėjo daryti neteisėtą poveikį teisėsaugos institucijoms dėl atliekamų tyrimų, kad teisėsaugos institucijoms sąmoningai trukdoma atlikti nusikalstamų veikų tyrimus. Tyrimo laikotarpiu nustatyti 2005-2010 metai.

Komisijai pavesta tyrimą atlikti iki spalio 1 dienos.
Opozicija inicijuodama komisiją tvirtino, kad ją kurti paskatino pranešimai žiniasklaidoje apie neva padažnėjusius bandymus daryti įtaką vykdomiems ikiteisminiams tyrimams.

Žiniasklaidoje tuomet skelbta apie premjero Andriaus Kubiliaus patarėjo Virgio Valentinavičiaus bei kitų Vyriausybės darbuotojų vizitą Finansų nusikaltimų tyrimų tarnyboje (FNTT), siekiant susipažinti su dar nebaigta byla dėl mėginimo gauti 22,5 mln. litų ES paramos žuvų mailiui auginti. Taip pat - apie Vyriausybėje vykusį pasitarimą, kuriame su teisėsaugos institucijų vadovais spręstas dviejų bendrovių teisminis ginčas.