Neturi galimybių

Panevėžio miesto ir rajono savivaldybės pradėjo naują bendradarbiavimo etapą. Pernai Savivaldybės tarybai priėmus sprendimą nemokėti už kitose savivaldybėse registruotus, bet ugdomus miesto ikimokyklinio bei formaliojo ugdymo įstaigose vaikus, tik dabar abiejų savivaldybių politikai susitiko pasikalbėti apie šią problemą. Per tą laiką daliai rajone, ypač priemiesčiuose, gyvenančių tėvų teko ieškoti atžaloms darželių rajone ar kitokių problemos sprendimo būdų. Rajono vaikai negalėjo lavintis miesto Dailės ir Muzikos mokyklose, lankyti būrelių Moksleivių namuose ar Gamtos mokykloje.

Dėl to dalis pasipiktinusių tėvų, gyvenančių rajone ar mieste, tačiau gyvenamąją vietą deklaravusių rajone, pernai skambino į redakciją, tokia tvarka piktinosi ir neformaliojo ugdymo įstaigose.

Darželinukų tėvai šiuo metu problemas tarsi išsprendė – rado jiems priimtinus sprendimus, o štai neformalus vaikų ugdymas liko problema, nes be finansavimo nepriimama. Žiūrint iš ekonominės pusės, pernykštis Tarybos sprendimas teisingas – miestui rajono vaikų ugdymas brangiai kainuoja. Tačiau Panevėžio miesto savivaldybės vicemerės Gemos Umbrasienės teigimu, dėl to kai kurie vaikai negali ugdyti savo gabumų.

Rajone tik keliose vietovėse veikia muzikos mokykla, todėl ne visiems yra pasiekiama. Dailės rajone registruoti moksleiviai gali mokytis nebent bendrojo lavinimo mokyklų būreliuose, tačiau sistemingo mokymo negauna. Savivaldybių žiniomis, apie 100 vaikų blaškosi tarp dviejų savivaldybių ir neturi, kur lavinti savo gabumų.

„Ieškome bendro sprendimo ir stengiamės nepažeidinėti vaikų teisių“, – sakė ji.

Be to, paaiškėjo, kad dalis jaunųjų miesto gyventojų lanko rajono ikimokyklinio ugdymo įstaigas, pavyzdžiui, Dembavoje, Piniavoje. Tad jie jau ugdomi už rajono Savivaldybės pinigus.

G. Umbrasienės teigimu, abi savivaldybės yra glaudžiai susijusios, tad abiem visos šeimos – tiek gyvenančios mieste, tiek rajone – turėtų rūpėti vienodai.

Vėloka, bet geriau nei nieko

„Galgi galėsime ugdyti būsimus van gogus ar čiurlionius“, – tikisi vicemerė. Be to, kreipiamasi į Švietimo ir mokslo ministeriją. Norima dalyvauti mokymuose dėl ugdymo krepšelio. Tikimasi, kad ir rajono Savivaldybė paskaičiavusi ras galimybių skirti tam tikrą sumą už rajono vaikų ugdymą miesto įstaigose.

Nors abiejų savivaldybių norai geri, šiemet šias problemas spręsti susigriebta vėlokai – priėmimas į kai kurias minėtas neformaliojo ugdymo įstaigas jau prasidėjo. Tačiau džiaugiamasi, kad šia linkme bent žengtas žingsnis.

G. Umbrasienės teigimu, tai tik problemos sprendimo paieška. Esą buvo galima bandyti šią problemą spręsti ir anksčiau. O dar geriau, jos manymu, jei priimant sprendimą būtų daugiau tartasi su rajono Savivaldybės politikais. Tuomet ir pats sprendimas gal būtų buvęs kitoks.

Panevėžio rajono meras Povilas Žagunis
Rajono meras Povilas Žagunis tvirtino, kad šiame susitikime nebūta jokių konkrečių rezultatų, tačiau bent jau kalbėtasi, tartasi, kaip geriau spręsti šią problemą. „Geras reikalas, kai galima pradėti kalbėtis. Anoje kadencijoje nelabai kalbėjo“, – sakė jis.

Mero manymu, problemą geriausiai išspręstų ikimokyklinio ugdymo krepšelis. Taip pat vadovas tikino, kad daug problemų nėra, tačiau tėvai dėl tokios tvarkos patyrė nepatogumų.

Galimybių yra

Beje, kovo mėnesį Panevėžio miesto savivaldybės Švietimo skyrius, įvertinęs neformaliojo ugdymo įstaigų plotus, žmogiškuosius ir kitus išteklius, suskaičiavo, kad dar visose keturiose įstaigose galima priimti vaikų: Panevėžio muzikos mokykloje dar galėtų mokytis per 100, Dailės mokykloje – apie 100, Gamtos mokykloje – apie 20, o Moksleivių namuose – apie 280.

Tiesa, vicemerės tikinimu, skaičiai šiek tiek hipotetiniai, tačiau bent jau turima į ką orientuotis. Bet viską lemia finansavimo galimybės.
Kartu svarstoma, kaip būtų galima kitaip sureguliuoti mokestinę sistemą, kad socialiai remtini neliktų nuskriausti, o išgalintieji mokėti galbūt galėtų sumokėti ir visą kainą. Tačiau tam turi būti sukurtas aiškus mechanizmas, užtikrinantis visų vaikų galimybes ugdyti gabumus.

Faktai:

Praėjusiais metais nuspręsta, kad į Panevėžio miesto neformaliojo vaikų švietimo mokyklas (Muzikos, Dailės mokyklas, Moksleivių namus, Gamtos mokyklą) priimami vaikai ir jaunuoliai, kurių gyvenamoji vieta deklaruota Panevėžio miesto savivaldybės teritorijoje. Vaikai ir jaunuoliai, registruoti kitose savivaldybėse, priimami, jei mokyklose yra laisvų vietų ir sudaryta sutartis su kita savivaldybe dėl mokinių mokymosi išlaidų apmokėjimo. Tiesa, tokia taisyklė taikoma tik naujai priimamiems vaikams.

Be to, tuomet miesto Savivaldybė skelbė, kad 2008 metais Panevėžio miesto ikimokyklinės įstaigos ugdė 270 rajono vaikų, o 2009 metais – 342. 2008-aisiais ikimokyklinėse įstaigose ugdomų Panevėžio rajono vaikų išlaikymas miesto Savivaldybei vidutiniškai kainavo 1 mln. 891,7 tūkst. Lt, 2009 m. – 2 mln. 739,8 tūkst. Lt.