Šalies prokuratūra jau leido suimti 32 Lenkijos valstybinės geležinkelių bendrovės pareigūnus bei verslo partnerius, kurie, kaip įtariama, 1997-2000 m. iššvaistė iki 20 mln. eurų.

Europos Sąjungos (ES) pareigūnai, kurių žodžius cituoja Lenkijos dienraštis "Rzeczpospolita", teigia, kad iššvaistytos lėšos buvo pasiskolintos iš Europos investicijų banko (EIB), kuris nuo 1990 m. Lenkijai iš viso paskolino 7 mlrd. eurų.

EIB paskolintos lėšos buvo skirtos geležinkelių stočių remontui, tačiau galiausiai "nusėdo" įtariamųjų kišenėse. Įtariamiesiems gresia iki 10 metų laisvės atėmimo bausmė.

Anksčiau buvo pranešama, kad iššvaistytos ES PHARE programos lėšos. "Tačiau ištyrę šios programos lėšų naudojimą mes neradome jokių pažeidimų", - dienraščiui "Rzeczpospolita" sakė ES ekspertas.

Ekspertai prognozuoja, kad įstojusi į ES Lenkija iš bendrijos struktūrinių fondų gali gauti 20 mlrd. eurų finansinės paramos.

Lenkija yra raginama sukurti specialų mechanizmą prižiūrėti skiriamų lėšų panaudojimą bei užkirsti kelią galimiems piktnaudžiavimams.