MRU atstovai pripažįsta, kad trukdžių egzamine būta, tačiau tikina, kad egzaminas tevėlavo pusvalandį ir užduotys „nenutekėjo“.

Teisės ir valdymo ketvirtakursis Povilas (vardas pakeistas, pavardė DELFI žinoma) pirmadienį laikė baigiamąjį konstitucinės teisės egzaminą. Laikyti egzamino atėjo apie 200 žmonių.

Kadangi pagal taisykles studentas egzamine negali turėti asmeninių daiktų, reikalingomis Konstitucijomis ir egzamino programomis turi aprūpinti universitetas. „Tačiau šių privalomų dokumentų trūko kokiai 50 žmonių. Egzaminas buvo pristabdytas, kol atšvies likusias programas ir atneš Konstitucijas“, - aiškino Povilas.

Laukdami užduočių, beveik visi salėje buvę studentai pradėjo vaikštinėti – išeiti buvo galima prižiūrėtojoms palikus pažymėjimą. Po pasivaikščiojimo į salę grįžęs Povilas aiškina pastebėjęs, kad grupelėmis sustoję studentai šnabždasi ir eina kažko aptarinėti į koridorių. Studentas tikina išgirdęs aptarinėjant tam tikras temas, kurios, kaip vėliau pasirodė, buvo egzamine. „Išgirdau sakant, kad neuždengtos užduotys padėtos ant stalo. Palikdami pažymėjimus, studentai užduotis galėjo perskaityti“, - aiškino studentas.

Povilo teigimu, egzamino programų kopijavimas užtruko pusantros valandos ir 10 val. turėjęs prasidėti egzaminas prasidėjo 11.50 val. Pasak Povilo, egzamino užduotys turi būti laikomos užklijuotame voke, vokas turi būti atplėštas prieš pat egzaminą visiems šį procesą matant.

Tačiau tai nebuvo padaryta ir prižiūrėtojos, pasak studento, pradėjo skaityti jau anksčiau iš voko ištrauktus klausimus. Išgirdę skaitomas užduotis dalis studentų garsiai pasipiktino, kad daliai jos jau žiniomis. Tačiau prižiūrėtojos esą nelabai į tai kreipė dėmesį.

Po egzamino situaciją studentai papasakojo katedros darbuotojams. „Katedroje pasakė, kad nelabai gerai, kad pirma turėjo parodyti voką su užduotimis. Vakar susikvietusi katedra padarė cirką – gavusiems aštuonetą ir daugiau pasiūlė čia tęsti studijas magistrantūroje. Tai, kad dalis studentų sužinojo užduotis, palaikė ne prižiūrėtojų, o pačių studentų bėda – kad jie yra nesąžiningi“, - teigė Povilas.

Dalį studentų nustebino ir tai, kad darbai buvo pakankamai greitai ištikrinti – įvertinimai jau buvo trečiadienį. Pasak Povilo, studentai įtaria, kad pažymiai buvo pakelti – taip esą siekta, kad būtų mažiau nepatenkintų. Baigiamojo konstitucinės teisės egzamino neišlaikė vos keletas.

E.Jarašiūnas: atsiprašome

„Vakar pats susitikau su egzaminą laikiusiais studentais, jų atsiprašėme už egzamino organizavimo trūkumus. Problemos kilo todėl, kad ne visi tokio paties dalyko egzaminą laikę „neakivaizdininkai“ grąžino egzamino programas. Jų ir pritrūko, tad egzaminas sustabdytas daugiau nei pusvalandžiui“, - situaciją komentavo Teisės fakulteto dekanas prof. Egidijus Jarašiūnas.

Pasak E. Jarašiūno, natūralu, kad per tą laiką studentai patyrė diskomfortą ir kilo nepasitenkinimas. „Jie laiko neprarado, prarado tik psichologiškai, nes daugiau nei pusvalandį turėjo spręsti kitas problemas“, - kalbėjo dekanas.

E.Jarašiūno teigimu, per susitikimą kitokių problemų studentai nekėlė. „Kad kažkas užduotis būtų žinoję, niekas man įrodymų nepateikė. Tuo labiau, kad studentai patys save kontroliuoja, neįsivaizduoju, kaip užduotys galėjo nutekėti“, - sakė E. Jarašiūnas.

Jo teigimu, egzamino darbus įvertino kompetentinga komisija, o manantys, kad buvo įvertinti neteisingai, turi teisę kreiptis apeliacine tvarka. „Ir fakultetas, ir katedra tikrai atsiprašo, kad studentams kilo tokios problemos“, - tikino profesorius.