Tėvai baiminasi, kad šią vasarą didžioji dalis Lietuvos vaikų tiesiog lakstys gatvėmis, nes iš valstybės biudžeto vaikų vasaros atostogų stovykloms neskiriama nė lito. Pasak aktyvių tėvų judėjimų atstovų, šeimos neišgali leisti vaikų į privačias vasaros stovyklas, o galimybė vaikams lankyti organizuojamas mokyklose nėra gera alternatyva.

„Vaikų užimtumas nėra tik tėvų ir ugdytojų rūpestis. Tai yra bendruomenių ir visos šalies rūpestis. Tai labai svarbus dalykas“, – sako Tėvų forumo pirmininkas Šarūnas Bagdonas.

„Jeigu vaikui yra gera būti ant betono visą vasarą, slankioti tomis pačiomis gatvėmis ir grupuotis aplink mokyklas, galbūt tai yra išeitis“, – teigia Nacionalinio aktyvių mamų sambūrio įkūrėja Rasa Paulavičienė.

Tuo metu Švietimo ir mokslo ministerijos atstovai tvirtina, kad šiemet vaikų vasaroms stovykloms numatyta skirti daugiau nei milijoną litų, tačiau stovyklos privalo parengti kokybiškus projektus, nes pinigai dalinami iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų.

„Buvo paskelbtas konkursas ir konkurso sąlygose yra numatyta, kad mes paremsime 20 stovyklų. Šiose stovyklose galės ilsėtis vaikai už valstybės lėšas. 10 proc. būtų socialiai remtinų vaikų“, – sako Švietimo ir mokslo ministerijos Neformalaus ugdymo ir švietimo pagalbos skyriaus vyriausiasis specialistas Algimantas Šimaitis.

Vaikų vasaros poilsio stovykloms po keliasdešimt tūkstančių litų skyrė ir kai kurios savivaldybės. Daugiausiai, 100 tūkstančių litų, 70 stovyklų sukrapštė Vilniaus savivaldybė, 20 tūkstančių skyrė Palanga. Šiemet ypač populiarios privačios dienos stovyklos mieste, tačiau brangesnėms poilsinėms Lietuvoje ir užsienyje poreikio nėra.

„Pačios paklausiausios yra dienos stovyklos. Jos kainuoja apie 400 litų dešimčiai dienų. Į Lietuvos stovyklas kelialapių turime už maždaug 600 litų, bet jos taip pat nėra labai paklausios“, – sako Vaikų ir jaunimo centro direktorius Valdas Jankauskas.