Artėjant vasarai vaikų stacionarių stovyklų, tarp jų ir keturių Panevėžio rajone, telefonai ima kaisti nuo tėvų skambučių. Jie teiraujasi visiškai ar iš dalies kompensuojamų kelialapių.

Stovyklos jau seniai paskelbusios pamainas ir standartines kelialapių kainas, tačiau niekas neskuba jų pirkti. Už 10 dienų atžalos poilsį pakloti 400–500 ar dar daugiau litų šiais laikais gali sau leisti reta šeima. Žmonės laukia dotacijų.
Panevėžio rajone veikiančios stacionarios stovyklos kol kas pigesnių kelialapių gali pasiūlyti tik panevėžiečiams.

Praėjusią savaitę Panevėžio miesto savivaldybė trims stacionarioms stovykloms – „Vaikų šileliui“, „Vaikų poilsiui“ ir Berčiūnų ateitininkų – skyrė po 14,5 tūkstančio litų, stovyklai „Sanžilės vėjai“ – 5 tūkstančius litų.

Panevėžiečiai vaikai čia galės poilsiauti perpus pigiau. Galimybę įsigyti kelialapius su 50 procentų nuolaida turės apie 150 panevėžiečių. Tiesa, vienoje stovykloje perpus pigesnių kelialapių jau nebėra.

„Pas mus norintys pigiau poilsiauti vaikai registravosi jau nuo vasario mėnesio. Kelialapių su 50 procentų nuolaida jau nebeturime, nebent kas iš rezervavusiųjų atsisakytų“, – „Sekundei“ sakė stovyklos „Vaikų poilsis“, anksčiau žinomos kaip „Trimitas“, administratorė Emilija Gudelionienė.

Kitos stovyklos iš anksto vaikų neregistravo ir panevėžiečiams dar gali pasiūlyti perpus pigesnių kelialapių. Pavyzdžiui, Berčiūnų ateitininkų stovykloje 8 dienų trukmės kelialapis kainuoja 180 litų, „Vaikystės šilelyje“ už 10 dienų poilsį teks mokėti 225 litus.

Tėvai, kurie savo vaikams nebespės nupirkti kelialapių su 50 procentų nuolaida, dar turės galimybę įsigyti šalyje veikiančių stacionarių stovyklų kelialapius, kuriems taikoma 30 procentų nuolaida.

Šią savaitę turėtų paaiškėti, kurios stovyklos gaus finansavimą iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų vaikų vasaros poilsiui organizuoti. Pinigus stovykloms dalins Švietimo mainų paramos fondas (ŠMPF) prie Švietimo ir mokslo ministerijos, jis ir organizavo konkursą stovykloms.

Švietimo mainų paramos fondo teisininkas Mantas Šiaučiūnas sakė, kad šiais metais numatyta 1 milijono litų ES parama. Už tuos pinigus planuojama dotuoti 5 tūkstančių vaikų vasaros poilsį. Iš jų tik 10 procentų vaikų, t. y. 500 iš socialiai remtinų šeimų, galės poilsiauti stovyklose visiškai nemokamai, jiems visa kelialapio kaina bus kompensuojama, kitiems – 30 procentų.

„Visai vasarai 500 nemokamų kelialapių visos Lietuvos socialiai remtinų šeimų vaikams – labai nedaug. Tarkime, jeigu pas mus poilsiaus 100 vaikų, iš jų tik 10 visai nereikės mokėti už kelialapį. Kita vertus, kol nėra aišku, ar pateksime tarp atrinktų ir finansinę paramą gavusių stovyklų. Laukiam konkurso rezultatų“, – paaiškino stovyklos „Vaikystės šilelis“ vadovė Daiva Arelytė.
Berčiūnų ateitininkų stovyklos vadovas Artūras Stambrauskas teigė, kad jie nedalyvavo ŠMPF konkurse. Pasak jo, stovykla tikisi gauti finansavimą iš katalikiškos pakraipos fondų.

Mažiau vaikų bus užimti

Stovyklų vadovai svarsto, kad sunkmečiu daugeliui tėvu per brangūs pasirodys ir kelialapiai su 50 procentų nuolaida, jau nekalbant tik apie trečdaliu pigesnius.
Stovyklos vaikams siūlys ir trumpesnes kaip 10 dienų pamainas, kad būtų pigiau.

Paprastai vaikai, kurie nenorėdavo ar dėl šeimos finansinė padėties negalėdavo atostogauti stacionariose stovyklose, turėdavo galimybę savo miesto mokykloje lankyti vadinamąsias dienos stovyklas. Tai yra dieną jie praleisdavo stovyklose, o vakarę grįždavo namo.

Tačiau šiemet daugeliui vasarą teks šlaistytis gatvėse ar sėdėti namuose prie kompiuterio.

Šiemet savivaldybės iš Švietimo ir mokslo ministerijos negavo finansavimo vaikų vasaros poilsio ir socializacijos programoms, nors kelerius pastaruosius metus pinigų tam atsirasdavo. Sunkiai galą su galu suduriančios savivaldybės vaikams sukrapštė tiek, kiek įstengė.

Panevėžio miesto savivaldybė iš savo biudžeto skyrė 99 tūkstančius litų, iš jų vasaros stovykloms – 79 tūkstančius litų.
Įskaitant minėtas keturias Panevėžio rajone veikiančias stacionarias stovyklas, Savivaldybė parėmė dar 21 vaikų vasaros poilsio projektą.
Kūno kultūros ir sporto centro vasaros poilsio programai „Judėk, sportuok – sveikas būk“ skirta 12 tūkstančių, Krepšinio federacijos „Visi žaidžiame krepšinį“ – 4 tūkstančiai litų.

Po 2 tūkstančius litų išdalyta kino centro „Garsas“ programai „Aš plius „Garsas“ lygu išradingos atostogos“, Savivaldybės viešosios bibliotekos „Vasara su knyga miesto bibliotekose“, „Ąžuolo“ pagrindinės mokyklos „Iš gilės užauga ąžuolas“, „SOS vaikai“ Panevėžio skyriaus „Būdami kartu – džiaugiamės vasara“, Gamtos mokyklos „Gamtos taku“.

Po 1 tūkstantį litų skirta Specialiosios olimpiados klubo, Moksleivių namų, Futbolo akademijos, Panevėžio specialiosios, 9-osios vidurinės mokyklų, K.Paltaroko gimnazijos, aklųjų ir silpnaregių vaikų globos bendrijos „Žvilgsnis“, neįgaliųjų bendrijos „Adapta“ programoms.

Po 500 litų numatyta Socialinių paslaugų centro, „Vyturio“ vidurinės mokyklos, kultūrizmo klubo „Giliukas“, M.Rimkevičaitės mokyklos, Senvagės pagrindinės mokyklos programoms.

Likusios lėšos paskirstytos kitais mokslo metais vykdomoms vaikų socializacijos programoms. Iš jų didžiausia suma – 4 tūkstančiai litų – numatyta Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato rengiamam konkursui „Saugūs ir sveiki mokiniai“.

„Žinoma, palyginti su pernai metais, šiemet vaikų vasaros poilsis bus skurdesnis, nes skirta suma kelis kartus mažesnė“, – pripažino miesto Švietimo skyriaus vyriausiasis specialistas Vladas Taučius.

Pernai Savivaldybė iš savo biudžeto vaikų vasaros poilsiui ir socializacijos programoms skyrė 255 tūkstančius litų ir dar 143 tūkstančius litų gavo iš Švietimo ir mokslo ministerijos.

Ir Panevėžio rajone vaikų vasaros poilsiui šiemet yra kelis kartus mažiau pinigų nei praėjusiais metais. Savivaldybė iš savo biudžeto skyrė 10 tūkstančių litų. Tiek pat buvo davusi ir pernai, tačiau dar 38 tūkstančių sulaukė iš Švietimo ir mokslo ministerijos.

„Šiais metais, turėdami tik 10 tūkstančių litų, finansavome mažiau programų. Vaikų poilsiui stacionariose stovyklose lėšų visai neskirta“, – sakė rajono Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyriausiasis specialistas Vaidas Pocius.
Rajono Savivaldybė 13 mokyklų dienos stovykloms organizuoti skyrė nuo 400 iki 1000 litų. 1200 litų atseikėjo Panevėžio rajono mokinių kūrybos ir sporto centro vykdomai vaikų socializacijos programai.

Darbo vaikams nėra

Aukštesniųjų klasių moksleiviai gegužės mėnesį pradėjo minti Panevėžio darbo biržos slenkstį – teiraujasi kokio nors darbo vasarą. Birža kol kas jiems nieko negali pasiūlyti.
„Deja, dar niekas nepageidavo moksleivių priimti padirbėti nei ledų pardavėjais, nei indų plovėjais, nei pagalbiniais darbininkais, kaip būdavo anksčiau“, – teigė Darbo biržos direktoriaus pavaduotoja Audronė Biguzienė.