Parodos dalyviai buvo kviečiami ieškoti dviejų šalių kultūrinio bendrumo ženklų ir atsisakyti įsišaknijusios centro-periferijos perskyros.

Dviejose sostinėse - Londone ir Vilniuje yra dvi vietos, absoliutūs urbanistiniai klonai. Abejuose miestuose yra tiltai per upę, kurių vienoje pusėje XX-o amžiaus pradžios elektrinės, architektūros paminklai, o kitoje, pasak kūrėjų, - šlykštūs šiuolaikiniai gyvenamieji namai. Vilniuje ši teritorija yra prie Sporto rūmų, Londone – šalia Battersea parko. Stebina ir kitos detalės – nekilnojamąjį turtą, tuos gyvenamuosius namus savininkai pavadino identiškai: vilniečiai – Karaliaus Mindaugo apartamentais, londoniečiai - Warwick Building, o juk būtent Warwicke savo pilį pastatė karalius Viljamas Užkariautojas. Ir visiškai neįtikėtina, kad šiek tiek už trikampio tiltas-elektrinė-namas ribų abiejuose miestuose yra stadionai: Vilniuje – "Žalgirio", o Londone – bevardis Battersea parke.

Be abejo, tokį sutapimą reikėjo vizualizuoti, taip gimė idėja surengti kviestinę fotoparodą. Argumentacija buvo labai aiški – tarp gausios D. Britanijoje gyvenančios lietuvių bendruomenės, dažnai tarp abiejų šalių kursuojančių verslininkų ar tiesiog turistų tikrai atsiras fotografijos mėgėjų, kuriems idėja medžioti urbanistinius klonus Londone ir Vilniuje taptų kūrybiniu iššūkiu.

Parodos dalyviai suasmenino ir geografiškai išplėtė tematines parodos ribas. Jie rado ne tik akivaizdžių sutapimų, bet užčiuopė bei užfiksavo ir emocines bendrybes aptinkamas Lietuvos ir D. Britanijos miestuose. Parodos idėjos autorius Ernestas Parulskis ir kuratorė Austėja Mackelaitė atrinko įvairios stilistikos darbus – ir juokingus, ir paradoksalius, ir jautriai užšifruotus.

Pro arkų geometriją atsiveriantys Vilniaus ir Oksfordo senamiesčių audiniai, miestietiškų sekmadienio popiečių fragmentai, monumentalūs „Tate Britain“ ir Geležinkeliečių rūmų fasadai bei šiuos fotografinius vaizdinius lydintys lakoniški menininkų tekstai parodos žiūrovams siūlo ne priešpriešinio, o asociatyvaus žvilgsnio į abiejų šalių istoriją ir dabartį galimybę.

Urbanistinius klonus sumedžiojo ir parodoje dalyvauja Liudas Giedraitis, Julija Gulbinovič, Andrius Juknys, Vilma Matelytė, Dalia Merečinskaitė, Ernestas Parulskis, Marijus Petrušonis, Rokas Pralgauskas, Ignius Pupinis, Danguolė Ragažinskaitė, Lina Soblytė, Skirmantė Udrėnaitė, Tomas Urbelionis, Kristina Zdanevičiūtė.

Parodos atidarymas: gegužės 10 d. nuo 18 iki 20 val. su DJ Roku Pralgausku
Vieta: The Gallery, St Martin-in-the-Fields, Trafalgar Square, London WC2N 4JJ

Trukmė: paroda veiks iki gegužės 23 d., pirmadienį - šeštadienį nuo 8 iki 19 val. Sekmadienį nuo 11 iki 18 val.