Tuo metu, kai du, pasak Alvydo Medalinsko, “jaunos generacijos” politikai Prezidentas Rolandas Paksas ir Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas, pliekia vienas kitą atviromis kortomis, patyręs politinių kovų veteranas A.Brazauskas laikosi nuošalyje, tačiau, atrodo, visus kozirius laiko savo rankose. Po komunistinio pokerio ir persitvarkymo pasjansų, skandalingoji “Durniaus” partija jam tėra vieni juokai.

Tą įsimintiną spalio 29-osios vakarą, kai visa Lietuva pirmą kartą išgirdo apie slaptą Valstybės Saugumo departamento medžiagą, premjeras ramiai sau stebėjo “Eurolygos” varžybas ir pareiškė nieko negirdėjęs, nes, esą, žiūrėjo krepšinį. Tokios gan atsainios, lengva ironija atmieštos pozicijos A.Brazauskas laikosi visą skandalo laikotarpį.

Kol kas savo galingu stotu jis dažniau užstoja išbalusį ir išmoktas frazes be perstojo kartojantį R.Paksą. Tuo tarpu buvęs A.Brazausko favoritas A.Paulauskas priverstas kovoti vienas. Karts nuo karto pareikšdamas, kad Lietuvai nereikia silpno prezidento, premjeras vėl skuba į Prezidentūrą, patarimais apdalindamas paklusnųjį R.Paksą.

A. Brazauskas neslėpdamas žaidžia savo žaidimą, patvirtindamas, kad šiuo metu yra įtakingiausias politikas Lietuvoje. Kone kasdien keisdamas savo poziciją, jis mėto pėdas, taip ir neparodydamas, ką iš tiesų galvoja. A.Brazauskas kol kas nekomentuoja ir savo principingojo bendrapartiečio Aloyzo Sakalo vadovaujamos tyrimo komisijos darbo, nekalba jis ir apie vis dažniau nagrinėjamą apkaltos prezidentui variantą.

Savo galingu petimi prilaikydamas virstantį R.Paksą, A.Brazauskas yra bet kurią akimirką pasirengęs staigiai pasisukti ir dingti pro atsarginį išėjimą, palikęs prezidentą politinei mirčiai. Premjero užtarimas dabar kaip niekada reikalingas ir A.Paulauskui, ir R.Paksui. Kam atsuks nugarą A.Brazauskas – dabartiniam koalicijos partneriui ar galimam bendražygiui būsimuose Seimo rinkimuose? Partija tęsiasi…