“Jie yra tarsi arabai”, sako Aleksandras Pogrebnojus apie dabartinius turtingus lietuvius interviu vokiečių žurnalui “Stern”. “Važinėja prabangiais automobiliais ir galvoja, kad už pinigus galima nusipirkti viską, netgi gerą stilių”. “Naujieji rusai” – taip Aleksandras vadina naujųjų turtuolių sluoksnį.

Prieš dešimtmetį 35-ų metų dizaineris kartu su drauge Vida sukūrė savo dizaino prekinį ženklą “A&V”. Jie gyvena Lietuvos sostinėje Vilniuje. Su savo “Adidas” krepšiais, nutrintais džinsiniais švarkais ir sidabro spalvos “Nike” sportiniais bateliais jie niekuo nesiskiria nuo Berlyno, Londono ar Niujorko gyventojų.

Aleksandro ir Vidos ateljė įsikūręs pertvarkytame trijų kambarių bute sename sovietinės statybos name. Namo vidiniame kieme esanti skalbinių džiovykla primena seniai praėjusius laikus.

“Žmonės, nešiojantys mūsų sukurtus drabužius turi būti truputį pamišę” – sako 43-ų metų Vida. Viena iš jų kolekcijų vadinasi “From Lithuania with Love” ir atrodo tarsi cirkas – vaikų erzelynė, maivymasis: sunkūs vilnoniai sijonai ir švarkai su išsiuvinėtomis gėlėmis, plačios kelnės su išsiuvinėjimais, megztiniai ir bliuzonai su spalvingais diržais ir rankovėmis iš pamušalo.

Stilių miksas yra “A&V” prekinio ženklo ypatybė. Ir būtent tai šią madą daro netradicine ir, deja, sunkiai įsiūloma klientėms. Nes Lietuvoje beveik kiekviena moteris, galinti sau leisti įsigyti tokius drabužius, nešioja siaurus firminius džinsus arba elastingas kelnes.

Ir beveik niekas negali čia gali sau leisti įsigyti Rei Kawakubo iš Comme des Garcons, mėgstamiausios Vidos dizainerės drabužių. “Lietuvos rinka yra per maža ir žmonių skonio mes negalime pakeisti”, sako Aleksandras, pabrėždamas, kokie svarbūs jiems yra rėmėjai: “Be jų mes neturėtume jokių šansų”. Tačiau A&V” yra vertinami Maskvoje, o Paryžiuje nuo praėjusio rudens jie turi salę pasirodymams, prezentacijoms.

Dizaineris Juozas Statkevičius vienas iš tų, kuriam pasisekė. Kai jam oras gimtajame mieste Vilniuje tampa tvankus, jis sėda į lėktuvą ir skrenda į Paryžių. Dukart per metus jis rodo čia savo Haute-Couture - aukštosios mados kolekcijas.

Viename iš paskutinių savo pasirodymų, pavadintame “Velnio nuotaka”, jis pristatė tekančias, bėgančias, krentančias sukneles iš šilko ir tiulio, derino siaurus korsetus su plačiomis, per ilgomis kelnėmis ir šiuo stiliumi pasiekė, kad jo modeliai atrodė tarsi krauju išsitepę vampyrai.

Pats jis prie melsvų Bikkembergs’o marškinėlių mūvi juodas Yamamoto kelnes ir dėvi sandalus. Jis žavisi Yves’u Saint Laurent’u ir Jean’u Paul’u Gaultier. Kai 33-ų metų Juozą klausia, ar jis norėtų dirbti dideliems modelių namams, šis atsako “Žinoma! Aš laukiu tik pasiūlymo”.

Kaip dauguma Baltijos valstybių dizainerių jis visų pirma užsidirba iš individualių užsakymų. Jis turi apie 50 klienčių, tarp kurių ir Latvijos prezidentė Vaira-Vykė Freiberga.

Vienintelis dalykas, kurio Statkevičius gėdijasi, yra jo nedidelė studija, įrengta bute, pirmajame aukšte. Dėl to jis nuolat šneka apie kraustymąsi. Tačiau jis liks Lietuvoje. Todėl, kad čia viskas pigiau: nuoma, darbo užmokestis dvylikai jo siuvėjų ir, žinoma, gyvenimas. Be to, jis mėgaujasi savo autoritetu: “Čia tu esi žvaigždė, o Paryžiuje esi nulis”.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją