Pastarąją savaitę Prezidentūroje vykstančios intensyvios konsultacijos dėl valdančiosios koalicijos ateities tik nežinantiesiems atrodo sunkiai suprantamos.

Prezidento patarėjų sukeltas skandalas dėl tariamo socialliberalų lyderio Artūro Paulausko ir socialdemokratų vadovo Algirdo Brazausko susitikimo Berlyne arba vadinamojo Berlyno pakto nebuvo tik paprastas noras diskredituoti du politikus. Įtarti šiuos politikus vedant slaptas derybas ar net pasiekus susitarimą dėl bendradarbiavimo Valdo Adamkaus aplinka turėjo daugiau negu miglotą pagrindą.

Paslaptys

Socialdemokratai aiškina, kad jie pasirengę imti valdžią. Tam turi surašę savo programą, veikia ir dirba jų šešėlinė Vyriausybė. Tačiau šalia to vyksta užkulisių žaidimai, kažkodėl drebinantys Prezidentūros grindis. Niekinis tapo neva dviejų partijų lyderių susitikimas Vokietijoje.

Aiškinosi socialdemokratinės koalicijos lyderis Algirdas Brazauskas ir Naujosios sąjungos (socialliberalų) vadovas Artūras Paulauskas, kad būdami Vokietijoje nesusitiko ir nebendravo. Juodu sakė tiesą. Tačiau nepaneigė kito fakto, kad jau bene du mėnesiai abu partijų lyderiai susitinka, šnekasi ir derasi dėl būsimos Lietuvos vizijos.

Susitikimai būna slapti ir ne Turniškėse, kuriose gyvenimas vyksta tarsi ant delno. Nors A.Paulauskas ir A.Brazauskas viešai galėtų tvirtinti susitinką ne tik tarpusavy, bet ir su kitų politinių jėgų atstovais, šis žaidimas yra daug rimtesnis. Rimtesnis negu Č.Juršėno pasisėdėjimas su konservatorių lyderiu "vienoje valtyje" TV laidoje aptariant, į ką panaši šių dienų žiniasklaida.

Aukšti socialdemokratų ir socialliberalų lyderiai, bendraudami su žurnalistais, jau neslepia, kad jų vadai tariasi dėl galimybės socialdemokratams ir socialliberalams sudaryti naują valdančiąją daugumą Seime ir Vyriausybę. Žinoma, pabrėždami, kad ši informacija "ne spaudai".

Atrodo, kad žinios "ne spaudai" seniausiai žinomos Prezidentūrai. O valstybės vadovas nori aiškumo. Ar iš tiesų jam laikas skelbti eksperimento, vardu Naujoji politika, laidotuves. Jeigu taip, tai kada?

Datos

Puse lūpų atviraujantys politikai tvirtina, kad naujos koalicijos sudarymas galėtų įvykti šį birželį arba rugsėjį. Po partijų koalicijos sudarymo į ministro pirmininko krėslą pretenduotų reitingų lentelėje pirmaujantis A.Brazauskas. Žinoma, Prezidentas V.Adamkus ne itin norės matyti jį premjero poste. Ypač prieš būsimus Prezidento rinkimus.

Esminis klausimas, jeigu įvyks dviejų įtakingų partijų jungtuvės, kaip bus formuojama Vyriausybė. Tačiau tvirtinama, kad dėl to tarsi ir susitarta: socialdemokratai pasiima finansų, ūkio, susisiekimo ministrų postus - ir dirba.

Šiame žaidime galimas ir kitas scenarijus. Pavyzdžiui, Prezidentas gali pasiūlyti Seimui tvirtinti mažumos Vyriausybę. Jeigu Seimas dukart atmes tokį siūlymą, galimi priešlaikiniai Seimo rinkimai, kuriuose daugumą tikisi laimėti socialdemokratai.