Pirmą kartą šio renginio istorijoje bus pristatytas bendras austrų-lietuvių interaktyvus garso, šokio ir vaizdo projektas „Grenztänzer“ („Paribio šokėjas“), kurio premjerą šokio mylėtojai galės pamatyti šio renginio metu ne tik Austrijoje, bet ir Kaune, BLC Verslo lyderių centre 16 valandą Lietuvos laiku – tarp Kauno ir Graco bus nutiestas tarptautinis vaizdo tiltas.

Vienu metu šoks trys lietuvių ir du austrų šokėjai: Kaune – Rasa Danilinaitė ir Rūta Lelytė (Kauno šokio teatras „Aura“), Grace – Marius Pinigis („Aura“) bei vietiniai šokėjai Tomas Danielis ir Claudia Fürnholzer.

Interaktyvaus kūrybinio proceso metu projekto dalyviai mėgins analizuoti, kaip virtuali ir reali erdvė veikia mūsų pojūčių kaitą, savęs suvokimą ir mūsų gyvenimus. Techninę šio projekto dalį Lietuvoje įgyvendina Gytis Cibulskis (Kauno technologijos universitetas), Austrijoje – Andreas Förster (Graco technikos kolegija).

Šis unikalus ir nepakartojamas projektas paženklins dviejų skirtinguose miestuose vykstančių šiuolaikinio meno renginių pradžią: Kaune* *projektas atidarys kasmetinį elektroninės ir elektroakustinės muzikos festivalį „Jauna muzika“ („JM_Garso galerija“), Austrijoje jis pradės Graco šokio performanso dieną.

Vėliau Menų spaustuvė pristatys įspūdingą choreografės Loretos Juodkaitės bei režisieriaus Valentino Masalskio šiuolaikinio šokio spektaklį, „Salamandros sapnas. Paveikslas“, Lietuvoje apdovanotą dviem „Auksiniais scenos kryžiais“ – už geriausią debiutą bei spektakliui sukurtą muziką, ir iki šiol jau pristatytą svarbiausiose Londono, Tel Avivo, Diuseldorfo šokio scenose, taip pat – Prancūzijoje, Rusijoje, Armėnijoje, Suomijoje.

Klaipėdietė choreografė Agnija Šeiko yra Graco šokio rezidencijos dalyvė ir šiuo metu sėkmingai dirba su šokėjais-neprofesionalais. Jų bendro kūrybinio darbo rezultatai taip pat bus pristatyti Graco šokio performanso dienoje.

Renginį vainikuos 2009 metais pastatytas šokio spektaklis „Taip“, kuriuo šokėjai Raimonda Gudavičiūtė bei Mantas Stabačinskas, violončelininkė Snieguolė Mikalauskienė, kompozitorė Egidija Medekšaitė ir projekto iniciatorė Audronė Molytė pasako dar vieną tvirtą ir svarbų „Taip“. Spektaklyje „Taip“ plėtojama viena svarbiausių žmogiškosios egzistencijos temų – meilės sau tema. Kviečiama patyrinėti savo pojūčius ieškant kelio į save, įsiklausyti, kokie jie būna, kai sau tariame: „Taip — esu tobulas toks, koks esu. Esu mylimas ir mylintis besąlygiškai toks, koks esu.“

Renginį dalinai remia LR kultūros ministerija. Graco šokio performanso dienos kuratorė - Eveline Koberg.