"Norėjau pademonstruoti, kad šis klausimas yra visų mūsų rūpestis, - žurnalistams sakė komisarė. - Kasdieniniame gyvenime susiduriame su tūkstančiais chemikalų".

M. Wallstrom teigė, kad jos kūne esantį "chemikalų kokteilį" surado Pasaulio gamtos fondo (WWF) biologinio monitoringo tyrimas. 40 mililitrų pareigūnės kraujo mėginys buvo ištirtas Didžiosios Britanijos Lankasterio universitete.

Tyrimo metu ieškota 77 cheminių medžiagų, iš kurių 28 komisarės kraujyje buvo rastos. Be kitų chemikalų, M. Wallstromas kraujyje aptikta polibromuoto difenilo eterių (PBDE), kurie vartojami kaip ugnies lėtikliai, elektros prietaisuose naudojamo polichloruoto bifenilo (PCB) ir organinio chloro pesticidų (OCP), tarp jų DDT.

M. Wallstrom sakė, kad minėti chemikalai dažnai pakenkia žmonių ir gyvūnų hormonų bei reprodukcijos sistemoms. Be to, šios neskylančios cheminės medžiagos labai ilgai išlieka ir yra linkusios kauptis žmonių organizme. "Gyvename su chemikalais kūne", - sakė Liverpulio universitete dirbantis toksikologas daktaras Vyvyanas Howardas (Vivjenas Hovardas).

Chemikalai į žmogaus organizmą patenka su maistu, per aplinką ir yra perduodami kūdikiams per motinos placentą. M. Wallstrom tvirtino, kad jos kraujo tyrimo rezultatai sustiprino Europos Komisijos raginimą visoje ES patvirtinti naują chemikalų registravimo, vertinimo ir tvirtinimo tvarką. Tačiau ES vykdomosios institucijos pasiūlymus sukritikavo chemijos pramonės atstovai. Jie teigia, kad naujoji tvarka atsieis milijonus eurų ir gali priversti sumažinti darbo vietų skaičių.