Kreiptis į KT nusprendė Lietuvos apeliacinis teismas, nagrinėjęs klaipėdiečio skundą dėl Klaipėdos apygardos teismo nuosprendžio. Griežta bausmė vyriškiui buvo skirta už tai, kad praėjusių metų kovo 14-osios rytą, apie 4 val., savo bute būdamas neblaivus jis įsivėlė į konfliktą su sugyventine ir šią mušdamas kumščiais bei spardydamas į veidą, krūtinę, pilvą, sudavė ne mažiau kaip 12 smūgių.

Dėl žarnų bei jų pasaitų plyšimų ir kairiojo plaučio plyšimo moteriai buvo sunkiai sutrikdyta sveikata, operacijos metu jai buvo pašalinta apie 50 cm klubinės žarnos. Jeigu laiku medikai nebūtų jai suteikę kvalifikuotos pagalbos, nuo patirtų sunkių sužalojimų moteris būtų mirusi.

Tačiau šiandien, prabėgus metams, moteris jau susitaikė su savo sugyventiniu, nuo kurio prieš trejus metus yra susilaukusi vaiko. Apie 8 metus su nuteistuoju gyvenanti moteris taip pat nesutiko su jam skirta griežta bausme ir kartu su juo skundė Klaipėdos apygardos teismo nuosprendį.

Nuteistajam ir nukentėjusiajai atstovaujantis advokatas Rimas Andrikis Lietuvos apeliacinio teismo paprašė kreiptis į KT, nes už sunkų savo artimo giminaičio ar šeimos nario sužalojimą bei susargdinimą BK yra numatyta griežtesnė bausmė nei sužalojus visiškai nepažįstamą asmenį.

Pasak jo, įstatymas pabrėžia, kad savo šeimos narių sužalojimas yra sunkesnis nusikaltimas.

R. Andrikio teigimu, BK 135 straipsnio 2 dalies 3 punktas prieštarauja Konstitucijos preambulėje įtvirtintam teisinės valstybės principui ir Konstitucijos 29 straipsnio 1 daliai, kurioje įtvirtintas visų asmenų lygybės prieš įstatymą principas – įstatymui, teismui ir kitoms valstybės institucijoms ar pareigūnams visi asmenys lygūs.

Lietuvos apeliacinis teismas šį prašymą patenkino. Kaip rašoma teismo nutartyje, įstatymų leidėjas, nustatydamas baudžiamąją atsakomybę už tyčinį sunkų sveikatos sutrikdymą, įstatymiškai įtvirtino vienos svarbiausių asmens teisių - teisės į sveikatą - apsaugą, todėl, teismo nuomone, vertybiniu požiūriu tyčinis sunkus sveikatos sutrikdymas, padarytas artimam giminaičiui ar šeimos nariui, yra vienodai smerktinas ir baustinas.

„Neginčytina, kad asmuo turi tam tikrų išskirtinių pareigų šeimos nariams ar artimiesiems giminaičiams, tačiau dažnai gyvenimiškos aplinkybės nulemia specifinius šeimos narių ar artimųjų giminaičių santykius, kurie konkrečioje situacijoje turi kur kas svarbesnę reikšmę taikant baudžiamąją atsakomybę negu vien formalus bendro gyvenimo ar giminystės ryšys, - rašoma teismo nutartyje. - Atsižvelgiant į nurodytas aplinkybes, šiuo metu galiojanti BK 135 str. 2 d. 3 p. redakcija gali apriboti teismo galimybes tinkamai įvertinti konkrečią situaciją bei visas nusikalstamos veikos apdarymo aplinkybes bei paskirti teisingą bausmę“.

Pasak teisėjų, dėl to kyla prielaida manyti, kad teismas, vykdydamas teisingumą ir taikydamas minėtą įstatymo normą, gali priimti neteisėtą nuosprendį.

Į KT nusprendęs kreiptis teismas pažymėjo, kad Konstitucijoje numatyta, jog „įstatymui, teismui ir kitoms valstybės institucijoms ar pareigūnams visi asmenys lygūs“ - ši nuostata įtvirtina konstitucinį visų asmenų lygybės prieš įstatymą principą.

Todėl, pasak teismo, kyla klausimas, ar BK 135 str. 2 d. 3 p. redakcija neprieštarauja konstituciniam visų asmenų lygybės principui ir teisinės valstybės principui, kadangi žmogaus sveikata turi būti vertinama nepriklausomai nuo individualių ar kitokių žmogaus savybių, pakankama laikant tą aplinkybę, jog buvo sunkiai sutrikdyta kito asmens sveikata.

Teismas taip pat pažymėjo, kad asmens sveikata pati savaime yra nekvestionuojama vertybė, todėl abejotinas jos diferencijavimas pagal svarbą, juo labiau prioritetiniu ryšiu laikant vien tik šeiminį ar giminystės ryšį.

„Visa tai leidžia manyti, kad šeimos nario arba artimojo giminaičio sveikata, taikant baudžiamąjį įstatymą, numatantį atsakomybę už tyčinį sunkų sveikatos sutrikdymą, negali turėti kokio nors kito, išskirtinai svarbesnio ar reikšmingesnio požymio, kurio pagrindu kito asmens sveikata būtų išskirta iš tų, kurie tokio požymio neturi“, - pabrėžė teismas.

Kol KT paskelbs savo nutarimą, Lietuvos apeliacinis teismas nusprendė baudžiamosios bylos nagrinėjimą sustabdyti.

Pagal BK 135 str. 1 d. už sunkų sveikatos sutrikdymą yra numatytas laisvės atėmimas iki dešimties metų, tuo tarpu pagal šio straipsnio 2 d. 3 p. už tai gali būti baudžiama nuo dvejų iki dvylikos metų.