„Pastarųjų metų įvykiai išryškino Generalinės prokuratūros veiklos trūkumus ir verčia imtis neatidėliotinų priemonių prokuratūros veiklai tobulinti. Vadovų rotacija prokuratūroje ir kitose teisėsaugos institucijose paspartins būtinas permainas, leis iš esmės peržiūrėti prokuratūros veiklos prioritetus, darbo organizavimo principus, ieškoti būdų, kaip tobulinti ikiteisminių tyrimų tvarką bei kontrolę ir atkurti visuomenės pasitikėjimą prokuratūra", - teigia šalies vadovė.

Artimiausiu metu prezidentė teiks Seimui generalinio prokuroro kandidatūrą. Prezidentės teigimu, naujos Generalinės prokuratūros vadovybės laukia nelengvas iššūkis - atkurti visuomenės pasitikėjimą šia institucija.

Anksčiau G. Jasaitis teigė, kad prokurorai dėl rezonansinių bylų jaučia politinį spaudimą. Kalbėdamas apie atgarsio susilaukusias bylas, jis minėjo Vytauto Pociūno žūties, Algirdo Petrusevičiaus, Juro Abromavičiaus, Sausio 13-osios ir Kauno pedofilijos bylas.

"Visos šitos bylos, jeigu jūs pamenate, visą laiką buvo linksniuojamos iš dešinės pozicijos partijų atstovų. Aš dar kartą manau, kad nė vienai politinei jėgai prokuratūra neturi tarnauti, ir dėl to, kai pasibaigs kadencija, tas, kas priims sprendimus dėl prokuratūros vadovybės, galės spręsti ir klausimus, kaip šitos bylos turėtų pasibaigti" - dėstė G.Jasaitis.

Primename, kad vasario mėnesį iš pareigų buvo atleistas generalinis prokuroras Algimantas Valantinas. Seimas priėmė nutarimą, kad generalinis prokuroras nesugebėjo tinkamai organizuoti jo vadovaujamų institucijų darbo bei netinkamai vykdė teisės aktuose jam numatytas pareigas tiriant Kauno pedofilijos bylą. Anot Seimo, savo darbo neatliko ir jo pavaldiniai, tyrę ir kontroliavę bylą.