Vangus likusių ES valstybių elgesys gerokai skiriasi nuo dešimties šalių kandidačių skubos - kitų metų gegužę ketinančios įsilietį į Sąjungą šalys jau ratifikavo plėtros sutartį.

Dešimt valstybių, papildysiančių ES klubą, yra Čekija, Estija, Kipras, Latvija, Lenkija, Lietuva, Malta, Slovakija, Slovėnija ir Vengrija.

Tiesa, pačiai bloko plėtrai pavojus negresia, kadangi ES narės sutartį ratifikuoja ne visuotiniame balsavime, kuris galėtų baigtis nežinia kaip, o nacionaliniuose parlamentuose, atskaitinguose vyriausybėms, pritariančioms ES plėtrai.

Kaip manoma, Nyderlandų Senatas šiuo klausimu balsuos ne anksčiau kaip 2004 metų pradžioje, sakė užsienio reikalų ministerijos atstovas.

Austrijos įstatymų leidžiamasis organas sutartį veikiausiai baigs peržiūrėti tik sausio pradžioje, teigė vyriausybės darbuotojas.

Liuksemburgo ministro pirmininko kanceliarija pranešė, kad balsavimo parlamente gali tekti palaukti iki "kitų metų pradžios".

Tiek šiuo metu ES pirmininkaujančioje Italijoje, tiek Graikijoje, kur balandžio 16 dieną buvo pasirašyta plėtros sutartis, dar nepaskirta data, kada bus balsuojama dėl ratifikavimo.

Dauguma ES šalių sutartį ratifikuoti ketina gruodį, Kalėdų savaitės išvakarėse, o Didžiosios Britanijos Bendruomenių rūmai balsuos kiek anksčiau, lapkričio 11-ąją.