Ispanijos laikraštis "El Pais" tvirtina, kad iš pradžių EK neplanavo skelbti tokių skandalingų rezultatų, bet EK atstovas šį tvirtinimą jau paneigė.

Komisijos atstovas spaudai Gerassimos Thomas (Gerasimosas Tomas) sakė, kad sprendimas skelbti pilnus apklausos duomenis pavėluotai susijęs su tuo, jog nespėta jų apdoroti.

Kai kurie pirminiai duomenys apie Iraką buvo skelbti anksčiau, nes Madride vyko Irako donorų konferencija. Atstovo teigimu skelbti duomenys jungė 10 iš 15 respondentams užduotų klausimų rezultatus, o pilni duomenys, kuriuose yra ir ES gyventojų nuomonė apie Izraelį, bus paskelbti pirmadienį.

"El Pais" žiniomis, europiečiai mano, kad Izraelis kelia didesnę grėsmę taikai, negu Šiaurės Korėja, Irakas, Iranas, Afganistanas ir JAV. Tokios nuomonės yra 59 proc. apklaustųjų.

"El Pais" abejoja apklausos metodologiniu korektiškumu ir rezultatų patikimumu, nes į taikai grėsmę keliančių šalių sąrašą, kuris buvo pateiktas respondentams, buvo įrašyta Indija, tačiau neįtrauktas Pakistanas.

Apklausa buvo surengta spalio viduryje, kiekvienoje Europos Sąjungos šalėje narėje apklausus po 500 žmonių.