Garsaus futbolininko Deivido Bekhemo žmona Viktorija Bekhem antrojo vaiko gimimo datą pasirinko pagal vyro varžybų grafiką. Garsi manekenė Liz Hurley, kuriai taip pat atliktas cezario pjūvis, džiaugėsi, kad operacija - sėkminga, liko tik keli, vos matomi randai ant pilvo.

Toks pasaulio garsenybių gimdymo būdas pamažu daro įtaką ir mūsų šalies moterų apsisprendimui. Manoma, kad tai iš dalies susiję su privačios medicinos atsiradimu.

Į gimdymą žiūrima fiziologiškai

Medicinos specialistų nuomone, operacijų skaičių gali lemti ir Lietuvos Respublikos pacientų teisių ir žalos atlyginimo įstatymas. Medikai teigia, jog kuo dažniau šis įstatymas bus taikomas, tuo labiau gydytojai bijos leisti moterims natūraliai gimdyti.

Virgilija Alešenkovienė - trijų vaikų mama. Visi vaikai gimė po cezario pjūvio, nes moteris natūraliai gimdyti negalėjo. Kaip pati sako, jai Dievas nedavė tos galimybės, tačiau Virgilija nesupranta tų moterų, kurios yra sveikos, gali pačios gimdyti vaikus, bet saugodamos save renkasi operaciją.

“Užsienyje tokios operacijos - savotiškas verslas, nes jos brangiau kainuoja nei natūralus gimdymas. Man labai liūdna, kad pasaulyje ir Lietuvoje jau yra pakitęs mąstymas apie gimdymą. Į jį žiūrima grynai fiziologiškai”, - sakė paramos grupės “Mama mamai” narė.

Ji sako, jog uždrausti vaikui natūraliai gimti reiškia pažeisti jo teises. V.Alešenkovienė mano, kad gamta sutvėrė moteris gimdyti natūraliai. Gimdymo metu užsimezga artimas ryšys tarp vaiko ir mamos. Anot jos, be svarbios priežasties rinktis operaciją - tas pats, kas nueiti į parduotuvę ir nusipirkti vaiką.

Pradžia - Amerikoje

Rinktis operaciją, o ne natūralų gimdymo būdą Amerikoje tapo populiaru jau prieš 20 metų. Tai pirmoji šalis, kurioje nuo aštuntojo dešimtmečio sparčiai pradėjo daugėti operacijų, ir jau tuo metu šalyje apie 20 proc. visų gimdymų buvo užbaigiami cezario pjūviu. Medicinos specialistai manė, kad operacijų skaičius tuoj pasieks 30 proc., tačiau taip neatsitiko. Maždaug prieš 5 metus cezario pjūvių skaičius JAV nusistovėjo ties 22 proc., Vakarų Europoje - tarp 15 ir 25 proc.

Viena iš priežasčių, kodėl JAV medikai atlikdavo daugiau operacijų - jie pradėjo bijoti savo pacienčių. Jei natūralaus gimdymo metu atsitikdavo kas nors bloga, pacientei ligoninė išmokėdavo dideles kompensacijas. Todėl geriausias apsidraudimo būdas medikui tapo cezario pjūvis.

JAV akušerio-ginekologo specialybei draudimo kompanijos išleidžia daugiausia pinigų, todėl nenori šių specialistų drausti. Dėl to ir pati specialybė darosi mažiau populiari.

Pasaulyje pagal atliktus cezario pjūvius pirmauja Brazilija ir Čilė. Tokį gimdymą pasirenka atitinkamai 39 ir 35 proc. tų šalių moterų.

Anksčiau cezario pjūvis moteriai buvo kažkas baisaus. Neturėta šiuolaikinės technikos, anestezijos priemonių, gimdyvės dažnai mirdavo. Dabar operacija užtrunka 25-35 minutes, ištobulėjo ir supaprastėjo jos atlikimo technika.

Tik dėl svarbių priežasčių

Jei natūraliai gimdant atsiranda komplikacijų, gali būti naudojami ir kiti gimdymo užbaigimo būdai: vakuuminė ekstrakcija, akušerinės replės. Į abu šiuos gimdymo būdus moterys žiūri su didele baime.

“Gydytojui tenka panaudoti šias priemones ne dėl neišmanymo, o todėl, kad susidarius tam tikroms aplinkybėms tai būna geriausias gimdymo pagalbos teikimo būdas, o kartais - ir vienintelis teisingas. Numatyti iki gimdymo, kad reikės panaudoti vakuuminį ekstraktorių ar akušerines reples, o dažnai ir iki pačios gimdymo pabaigos, neįmanoma. Naujagimis gimsta pridusęs ar traumuotas ne dėl vakuumo ar replių naudojimo, o dėl to, kad buvo tokia situacija, kurioje reikėjo šias priemones panaudoti”, - teigia Kauno medicinos universiteto (KMU) Akušerijos ir ginekologijos klinikos 1-ojo akušerijos skyriaus vadovas dr. Vladas Gintautas.

Anot jo, apsidrausdami gydytojai vengia naudoti šias priemones ir todėl renkasi cezario pjūvio operaciją. Beje, Lietuvoje vakuuminė ekstrakcija ir akušerinės replės naudojamos tik kiek daugiau negu 1 proc. gimdymų, tuo tarpu Vakarų Europoje taip gimdymas užbaigiamas 5-6 kartus dažniau.

Operacijų skaičius Lietuvoje auga

Lietuvos sveikatos informacijos centro duomenimis, nuo 1993 iki 2002 metų gimdymų skaičius sumažėjo net 18038, o cezario pjūvių - išaugo. Dar 1993 metais gimdė 47299 moterys, o iš jų operacijų atlikta 4406, o 2002 metais gimdė tik 29261 moterys, o cezario pjūvių atlikta daugiau - 4546.

KMU Akušerijos ir ginekologijos klinikoje apie 25 proc. gimdymų užbaigiama operacija. Į šią medicinos įstaigą iš visos Lietuvos atvyksta daug moterų, sergančių įvairiomis ligomis, komplikuojančiomis nėštumą. “Vien dėl to, kad moteris pageidauja cezario pjūvio, operacijos neatliekame. Dažniausiai yra svari priežastis, kodėl tai turime daryti”, - aiškino V. Gintautas.

Dažniausios operacijos priežastys - neprogresuojantis gimdymas, pakartotiniai cezario pjūviai, netaisyklinga vaisiaus pirmeiga, vaisiaus hipoksija (kai vaisiui gimdymo metu stinga deguonies dėl placentos funkcijos nepakankamumo ar kraujotakos sutrikimų virkštelėje). Kurį laiką cezario pjūvio operacijų skaičių didino naujai įdiegti elektroniniai vaisiaus būklės tyrimo metodai, ypač vaisiaus širdies ritmo tyrimai. “Medikai geriau ir anksčiau pamatę vaisiaus širdies ritmo nukrypimus, greičiau atlikdavo operaciją. Dabar į elektroninius tyrimo metodus žiūrima kritiškiau ir jie didelės įtakos operacijų atlikimo skaičiui nebeturi”, - sakė KMU klinikos skyriaus vadovas.

Už ir prieš

Cezario pjūvio šalininkai teigia, kad laiku, planingai, šiuolaikine technika atlikta operacija leidžia moteriai sėkmingai susilaukti vaikučio.

Antra vertus, per cezario pjūvio operaciją moteris dažnai netenka daugiau kraujo nei gimdymo metu, sunkesnis pogimdyminis laikotarpis, dažniau sutrinka pieno gaminimasis, būna daugiau natūralaus maitinimo problemų. Be to, galimos anestezijos, infekcinės, rando supūliavimo, trombombolinės (kojų ar dubens venose susidarę krešuliai gali atitrūkti ir užkimšti plaučių arterijas - tai dažniausia staigios mirties priežastis, kurią labai sunku numatyti) komplikacijos.

“Jei moteris gimdė natūraliais takais, kitas gimdymas dažniausiai būna gerokai lengvesnis. Jos galimybė pagimdyti daugiau vaikų didesnė nei po cezario pjūvio. Be to, po operacijos kito nėštumo metu būna daugiau komplikacijų. Gimdymas po cezario pjūvio taip pat yra labiau komplikuotas. Retai, tačiau gali išsiskirti gimdos randas. Pusei visų moterų, kurioms buvo atlikta operacija, ji daroma ir kitą kartą, o pakartotinė operacija dažnai būna sudėtingesnė už pirmąją”, - aiškina gydytojas.

Svarbus psichologinis pasirengimas

Nėščią moterį kamuoja dvi didžiosios baimės: ar gimdymo metu labai neskaudės ir ar nieko blogo neatsitiks jos kūdikiui. V.Gintauto teigimu, gydytojas visuomet stengsis, kad gimdyvė jaustųsi saugi ir vaikutis gimtų sveikas.

“Nesu cezario pjūvio operacijos laisvo pasirinkimo šalininkas. Gamta taip sutvėrė, kad moteris turi gimdyti. Jei šis gamtos dėsnis bus ignoruojamas, turėsime blogų pasekmių. Moteriai reikėtų paaiškinti, kad reikėtų gimdyti natūraliai, o mes pasistengsime, kad viskas būtų gerai. Svarbu moterį parengti gimdymui psichologiškai, viską išaiškinti, nes dažnai ji bijo dėl to, jog jos artimųjų ar draugių patirtis buvo bloga. Juk sakoma, kad baimė gimdo skausmą”, - teigia dr. V.Gintautas.