Suaugusių Lietuvos žmonių gyvensenos tyrimo duomenimis, vyrų, vartojančių augalinį aliejų, pagausėjo nuo 31,1 procento 1994 metais iki 83,2 procento - 2002 metais, moterų - atitinkamai nuo 47,7 iki 92,6 procento.

Daug žmonių pakeitė sumuštiniams vartojamų riebalų rūšį. 1994 metais gyventojai (71,2 procento vyrų ir 66,3 procento moterų) dažniausiai vartojo sviestą, 2000 metais - liesą margariną (54,3 procento vyrų ir 52,3 procento moterų). Pernai vėl imta vartoti daugiau sviesto: jį vartojo 46,7 procento vyrų ir 48,9 procento moterų.

Nuo 1996 metų dvigubai daugiau žmonių bent tris kartus per savaitę ėmė valgyti šviežias daržoves (2002 metais - 45,7 procento vyrų ir 55,8 procento moterų).

Tačiau, kaip rodo Statistikos departamento duomenys, šalies gyventojai dar nepakankamai vartoja daržovių (išskyrus bulves), vaisių ir uogų, žuvų. 2001 metais vienas gyventojas per metus suvalgė 44 kilogramus mėsos, 14,4 kilogramo žuvies ir žuvies produktų, 16,8 kilogramo aliejaus ir margarino, 130 kilogramų bulvių, 131 kilogramą duonos ir grūdų produktų, 62 kilogramus vaisių ir uogų.

Respublikinio mitybos centro specialistų teigimu, bendras riebalų kiekis Lietuvos gyventojų maisto racione gerokai viršija fiziologines riebalų normas. Nustatyta, kad energija, gauta iš riebalų, sudarė apie 44 procentus paros maisto raciono energinės vertės, kai rekomenduojama ne daugiau kaip 30 procentų.

Nepakankamai suvartojama maistinių skaidulų. Nustatyta, kad vyrų paros maisto racione maistinės skaidulos sudarė apie 15,1 gramo, moterų - apie 17,6 gramo (norma - 20-30 gramų per parą).