Vienintelis tikras ir nepaperkamas piliečių teisių gynėjas demokratinėje visuomenėje yra jis pats - žmogus ar žmonių grupė, drįstanti pasakyti tiesą ir reikalaujanti, kad jų deklaruojama tiesa nebūtų nutylėta. Žiniasklaida bei politikai yra tik tarpininkai, kurie kartais gali padėti, o kartais (už didžiulius pinigus) netgi trukdyti apginti teisėtus piliečių interesus. Būtina tai prisiminti, nes patikėjus politikų pažadais ar žiniasklaidos dorumu, galima ir vėl skaudžiai nusivilti.

Šiandien niekas neprisipažins, kas ir kiek gavo milijonų už tai, kad keletą metų Lietuvai daugelis politikų ir žiniasklaidos priemonių sutartinai melavo esą "Mažeikių nafta" yra metalo krūva, o bendrovė "Williams" - Lietuvos gelbėtojas “numeris vienas”. Dabar gi pusantro milijardo litų kainavusi istorija yra vertinama, kaip klaida, kurios buvo neįmanoma nuspėti ar jai pasipriešinti.

Tačiau tai netiesa.

Jei didžioji dalis Lietuvos piliečių labiau pasitikėtų savo jėgomis ir nebūtų laukusi, kol politikai ar žiniasklaida nugalės melą, net šį sandėrį buvo įmanoma sustabdyti.

Pavyzdžiui, praeitа savaitę buvo pristabdyta milijonus litų pelno galinti duoti naftos gavyba Kintuose, nes politikai bei žiniasklaida pagaliau atkreipė dėmesį į Kintų bendruomenės viešai ir drąsiai keliamus reikalavimus naftos gavybos planus šiame regione derinti su bendruomenės interesais bei gauti jos pritarimą.

Ar naftos gavyba būtų pristabdyta, jei Kintų gyventojai ramiai būtų laukę, kol kažkas kitas apgins jų kurortinį miestelį? Aišku, kad ne. Gal keli žurnalistai pakritikuotų, politikai padarytų vieną kitą pareiškimą ir viskas nurimtų.

Prieš kelias dienas buvo paskelbtas tyrimas, kuriame teigiama esą sunkiausia papirkti Šiaurės Europos žurnalistus, o Lietuvos žurnalistai pagal paperkamumą yra septynioliktoje vietoje pasaulyje. Lietuvos žurnalistai, beje, labiausiai paperkami lyginant su kitomis Baltijos valstybėmis. Galima būtų verkšlenti, kad Lietuvoje žiniasklaida yra labai korumpuota, tačiau jei Lietuvos юiniasklaida ir būtų mažiausiai korumpuota pasaulyje, o Kintų bendruomenė būtų tylėjusi ir negynusi savo pozicijų, nafta Kintuose jau dabar būtų siurbiama.

Praeitą savaitę taip pat buvo paskelbta, jog kol kas dar nepriimtas sprendimas dėl daugiaaukšиių pastatų statybos Vilniuje, tiesiog priešais Gedimino pilį. ią temą jau buvau palietęs, tačiau dar kartą priminsiu. Prieš keletą metų žymus Lietuvos krepšininkas už keliasdešimt tūkstančių litų nusipirko kelis hektarus žemės labai gražioje sostinės vietoje su sąlyga, kad ten pastatys visuomeninės paskirties poilsio objektą. Tačiau jis, palaukęs keletą metų, šį sklypą perpardavė kelis šimtus (!) kartų brangiau, o politikai leido pakeisti sklypo paskirtį ir statyti jame daugiaaukščius.

Tikriausiai manote, kad šis planas pristabdytas, nes valstybės vyrai bei žiniasklaida atkreipė dėmesį į faktą, kad prarandami milijonai, kurie parduodant sklypą su pakeista paskirtimu galėjo atitekti miesto biudžetui? Anaiptol! Niekas tais milijonais nesirūpina. Statybas pristabdė namo, kuris atsidurtų naujų daugiaaukščių kieme, gyventojai. Susitelkę į bendriją, jie kovoja už teisę pro savo langus matyti Gedimino pilį. Jie kovoja, o milijonus litų ketinanti uždirbti statybos bendrovė bei Juos palaikantys politikai nieko jiems padaryti negali.

Taigi, esu įsitikinęs, kad kuo aktyviau piliečiai kovos už savo teises, tuo sunkiau žiniasklaidai ir politikams bus atstovauti galingųjų interesams. Todėl gindami savo teisybę būtent Jūs, gerbiami Lietuvos piliečiai, kasdien kuriate teisingesnę ir tvarkingesnę Lietuvą.

Tikėkite savimi ir Lietuva keisis!