Nors Pekinas neigia, bet dabar Vakarų spauda tvirtina, kad erdvėlaivis “Shenzhou V” buvo prigrūstas žvalgybinės technikos. Per 21 valandą kinų pulkininkas apskriejo Žemę 14 kartų ir fotografavo įvairių valstybių, galbūt ir Lietuvos, slaptus objektus. Tokiu būdu, rašo “The Washington Times”, Kinija, kažkada atradusi ir pirmoji išbandžiusi paraką, įsitraukė į kosminio ginklavimosi varžybas.

O tuo metu Rusijos prezidentas V.Putinas, spalio 7-ąją atšventęs savo 51-ąjį gimtadienį, lankėsi tolimose Azijos šalyse. JAV prezidentas Dž. Bušas penktadienį irgi pradėjo kelionę po šešias Azijos šalis, bet, užsienio apžvalgininkų teigimu, jis vengs susitikti su V.Putinu.

Kol Rusijos prezidentas ragavo Tailando patiekalus, Europoje kilo skandalas, kad neva į jį buvo rengiamas pasikėsinimas. Sekmadienį britų laikraštis “The Sunday Times” pranešė, kad sunaikinti buvusį KGB auklėtinį norėjo Rusijos specialiosios tarnybos. Jos esą parengė planą, pagal kurį snaiperis turėjo patykoti prezidento kortežo, kai šalies vadovas vyks į oro uostą skristi į užsienį. Anot spaudos, sąmokslą išaiškino britų Skotland Jardas, kai Rusijos saugumiečius išdavė Londone gyvenantis Borisas Berezovskis, supratęs, kad šiuo skandalu Maskva nori išprovokuoti Kremliaus priešus.

Kol kas sąmokslas apaugęs mistika, bet šis skandalas rodo, kad V.Putinas iš tiesų turi nemažai priešų – ir ne kur nors Azijoje ar prie ūkanotojo Albiono, o čia pat, Maskvoje, Kremliuje… Negalima užmiršti, kad netrukus Rusijoje –Dūmos rinkimai…

Štai į tokią politinėje mistikoje paskendusią Maskvą pirmadienį darbo vizito išvyko Lietuvos premjeras A.Brazauskas. Jeigu sovietiniais laikais jis ten veždavosi dešrų ir gėrimų prikimštą lagaminą, kad išprašytų paramos, tai dabar – nedrąsius reikalavimus dėl naftos telkinio D-6 saugumo, dėl projekto 2K perspektyvų, dėl tranzito į Kaliningradą, dėl dvišalio ekonominio bendradarbiavimo. Su premjeru išvyko susisiekimo ir ūkio ministrai, tad aišku, kad Vilnius prieš Maskvą vėl klaupsis ant kelių, melsdamas energetinės paramos.

Pirmadienį per Lietuvos radiją A.Brazauskas susižavėjęs teigė, kad iš Rusijos Lietuva importuoja 20 proc. visų prekių, o juk tai “didžiulė šalis su plačia rinka, turtinga energetikos resursais, tiekia Lietuvai naftą, dujas ir branduolinį kurą”. Tuo tarpu tranzito į Kaliningradą tvarka nėra patogi abiems valstybėms, priduria RIA “Novosti” apžvalgininkas.

Atrodo, Lietuvos delegacija Maskvoje vėl atsidurs prašytojo vaidmenyje. Suprantama, situacija nuo tų laikų, kai A.Brazauskas buvo CK sekretoriumi, labai pasikeitė, tačiau įpročiai, tradicijos ir apskritai mentalitetas keičiasi sunkiai. Manding, mūsų seno sukirpimo pareigūnams tiesiog malonu pavaikščioti pažįstamais Kremliaus, buvusio Plano komiteto ar kokios sąjunginės ministerijos koridoriais. Jeigu jie į tuos kabinetus užsuka dar ir su ištiesta ranka, tai – vargšė ir mūsų užsienio politika, ir vyriausybinė delegacija.

Duok Dieve, kad trečiadienį, delegacijai grįžus į Vilnių, per spaudos konferenciją, rengiamą 10.30 val. oro uoste, paaiškėtų priešingai…