Atsakydami į klausimą „Kokia profesija, Jūsų nuomone, šiandien yra perspektyviausia“, 13 proc. minėjo mediko, 12,5 proc. – teisininko, 9,4 proc. – IT specialisto, 6,8 proc. - ekonomisto, 5,3 proc. – vadybininko profesijas.

Respondentų paminėtų profesijų apačioje atsidūrė kirpėjo, žurnalisto ir tarptautinių santykių specialisto profesijos – jas įvardijo po 0,5 proc. respondentų. Iš viso apklausta 1003 asmenų.

Medicina ypatingai išpopuliarėjo paskutinį penkmetį

„Manyčiau, pirmiausia tai yra profesijos vertybinis aspektas - nuo seniausių laikų gydytojas, kunigas ir mokytojas buvo gerbtiniausios profesijos. Manyčiau, grįžta profesijos supratimas – kad tai iš tikrųjų žmogaus gyvenimui svarbi profesija“, - medicinos populiarumą vardijo Kauno medicinos universiteto (KMU) Studijų centro vadovė Raimonda Brunevičiūtė.

Pasak jos, kad medicina - tikrai populiari profesija, matyti iš priėmimo rezultatų. Ji ypatingai išpopuliarėjo paskutinį penkmetį – konkursai į šią programą ryškiai augo. Pastaraisiais metais KMU medicinos studijų programa patenka į siūlomų šalies aukštųjų mokyklų programų populiariausiųjų penketuką. Štai praėjusiais metais per papildomą priėmimą užfiksuotas rekordas – į vieną mokamą vietą sulaukta 100 prašymų.

Jei 1999 m. į Medicinos fakultetą priimti 154 studentai, tai 2009 m. tokių buvo 321. Taip per dešimtmetį studentų KMU padaugėjo 103,5 proc.
R. Brunevičiūtės teigimu, galbūt kartais jauni žmonės per greitai nori grąžos – išgirdę, kurios profesijos paklausios užsienyje, įsivaizduoja tuoj pat galėsią vykti į užsienį ir pakankamai užsidirbti. „Gal tai ne visiškai suprastas jauno žmogaus noras greitai gauti rezultatą“, - kalbėjo KMU Studijų centro vadovė. Tačiau, pastebi ji, kai įstojusieji pradeda mokytis, matyti jų motyvacija.

Pašnekovės manymu, prie mediko profesijos populiarumo prisideda garsūs medikai – visuomenė girdi, ką žymūs chirurgai, kardiologai padarė.

V. Nekrošius: tarp VU teisės absolventų praktiškai nėra bedarbystės

„Manyčiau, teisininko profesija duoda vieną dalyką – platų žinių pritaikomumą. Skirtingai nuo mediko kuris gali dirbti tik toje srityje“, - sako Vilniaus universiteto Teisės fakulteto dekanas prof. Vytautas Nekrošius.

Pasak V. Nekrošiaus, teisininkai dirba ir valstybės tarnyboje, ir versle, ir politikoje. Įgyjamas būdas, kaip spręsti problemas, plačiai pritaikomas gyvenime ir žmogus gali pasirinkti veiklos kryptis neprisirišdamas prie teisės.

Tai esą ir yra atsakymas į klausimą, kodėl teisė tokia populiari ir kodėl tarp VU Teisės fakulteto absolventų praktiškai nėra nedarbo.

„Kiekvienas žmogus pagal savo interesus randa kaip pritaikyti žinias ir tai – didžiausias šios profesijos pliusas“, - kalbėjo V. Nekrošius. Pasak jo, tik dalis 18-mečių įsivaizduoja, kad baigus mokslus lis pinigais, tačiau dauguma motyvuoti, suvokia, ko nori gyvenime ir naudojasi išsilavinimo galimybe.