Diena Stalino lageryje, tapus politiniu kaliniu, patiriant tai, ką 1941-1953 metais patyrė milijonai Europos piliečių, tapo dramatiška istorijos pamoka jauniems žmonėms, gimusiems Europoje. Dalyviai – 23 skirtingų Europos valstybių piliečiai, daugiausia iš Lietuvos, Lenkijos, Latvijos ir Prancūzijos, buvo suskirstyti į 9 skirtingas grupes.

Dauguma dalyvavusiųjų projekte prisipažino beveik nieko nežinoję apie šį tragišką Europos istorijos laikotarpį ir buvę sukrėsti to, ką pamatė KGB kalėjime ir ką patys patyrė per keturias-penkias lageryje praleistas valandas.

Organizatorių nuostabai, nors 50 „kalinių“ grupes prižiūrėjo tik trys pareigūnai, per visą projekto laikotarpį tik keletas jaunuolių bandė pabėgti iš lagerio, o maištaujančių apkritai nepasitaikė.

Projektu susidomėjo didžiausia pasaulyje naujienų agentūra „Reuters“, kurios reportažą, publikuotą sausio mėnesį, savo skaitytojams pateikė daugelio pasaulio šalių dienraščiai. Kovo 11-ąją, Lietuvos Nepriklausomybės jubiliejaus proga reportažus apie „Tremties dieną“ pateiks didžiausia Prancūzijos naujienų agentūra „France Press“ ir Europos kultūros kanalas „Arte.tv“.

Projektas „Tremties diena. Gyva istorijos pamoka“ – dalis Europos Komisijos paskelbtos programos „Aktyvi Europos atmintis“ , skiriamos stalinizmo ir nacizmo aukoms atminti.

Projekto vykdytojas – viešoji įstaiga „Vilko valia“, sumanytoja ir prodiuserė – Rūta Vanagaitė.