„Kūryba – kreipimasis į dievus, bendravimas su dievais“, - pamokoje teigė knygų autorius. V. V. Landsbergis kalbėjo, kad pasakai sukurti reikia vaizduotės. Pasak rašytojo, pirmiausia sukuri kažką simbolizuojančius veikėjus, juose paslepi žmones. Taip žmogaus būdas, ydos atspindimos net ir pelėse ar obuoliuose.

Štai arklys Dominykas knygoje „Arklio Dominyko meilė“ baltas dėl to, kad simbolizuoja vyrą – laisvą, laukinį, stiprų, švarų, darbštų ir rūpestingą. Pasak V. V. Landsbergio, prieš rašant knygą patartina nurimti, patylėti arba padainuoti.

Kartu su trečiokais padainavęs apie avižėlę, V. V. Landsbergis pasiūlė kartu kurti pasaką. Pirma mokiniai turėjo sugalvoti bėdą, kurią norima pakeisti.

Prie tokių trečiokai priskyrė krizę, šiukšlinimą, rūkymą ir kitas. Vienas moksleivis pasiūlė ir savitą krizės sprendimo būdą - „išspirti Kubilių iš savo posto, nes užima gerų premjerų vietas“.

V. V. Landsbergiui beliko aiškinti, kad krizė prasideda ne nuo A. Kubiliaus, o nuo kiekvieno žmogaus savybių – pavyzdžiui, godumo - kai skolinamasi, po to neturima iš ko atiduoti ir dėl to pradedamas kaltinti A. Kubilius.

„O gal aš esu dėl to šiek tiek kaltas?“, - paklausti savęs siūlė rašytojas. Visgi premjero personažas pasakoje neatsirado – vaikai su rašytoju kūrė pasaką apie miške šiukšlinusį šešką Bezduką ir mešką Aldoną.

Kiemo draugus įtikino, kad Vytautas Landsbergis - žmogėdra

Apie 18 knygų vaikams ir 5 suaugusiems parašęs V. V. Landsbergis prisipažino vaikystėje mėgęs fantazuoti ir meluoti. Kartą kiemo draugams jis pripasakojo, kad jo tėtis (dabar europarlamentaras Vytautas Landsbergis – DELFI) – žmogėdra ir mėgsta valgyti mažus vaikus.

Kad tėtis nesuėstų ir kiemo draugų, jaunasis rašytojas patarė jam nešti saldainių ir obuolių – už vaišes šis žadėjo prieš žmogėdrą užtarti. Netrukus iš darbo grįžtantį V. Landsbergį pasitikdavo lakstančių ir „žmogėdra“ šaukiančių vaikų būrys.

V. Landsbergiui paskambinę kaimynai paaiškino, kur šuo pakastas. Politikas pasikvietė kūrybingą sūnų pasikalbėti. Pasak režisieriaus, pasiūlęs diržo tėtis konstatavo, kad jis turi fantaziją, tačiau paaiškino, kad fantazuodamas apie žmones juos gali įžeisti ir apšmeižti.

Trečiokams rašytojas patarė mažiau žaisti kompiuteriu ir žiūrėti televizorių, mat skaitantys knygas ir dažniau einantys į gamtą užaugs išmintingi, o ne kvaileliai.

V.V.Landsbergis taip pat patarė nebijoti būti keistuoliais, nes keistuoliai – žmonės, nebijantys būti savimi. Rašytojas pasakojo, kad ne keistuoliai daro tą patį, taip pat rengiasi, ten pat valgo, o keistuoliai vietoje „koka kolos“ geria ožkos pieną.

V. V.Landsbergio pamoka trečiokams - socialinės programos „Renkuosi mokyti!“, pritraukiančios į mokyklas dirbti jaunus mokytojus, dalis. „Renkuosi mokyti!“ savaitės metu iškilūs šalies žmonės veda artimas savo sričiai tikras pamokas mokyklose.

Šiuo renginiu siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į įdomią, prasmingą ir kupiną iššūkių mokytojo profesiją bei paskatinti jaunimą išbandyti mokytojo kelią. Šią savaitę mokytojais taip pat taps SEB banko šeimos finansų ekspertė Julita Varanauskienė, dainininkas, prodiuseris Viktoras Diawara, dizainerė Daiva Urbonavičiūtė ir kiti.