Skolingi, bet tvarkosi

Biudžetinėms įstaigoms šiuo metu nėra lengva – finansavimas mažėja, įvairūs mokesčiai už paslaugas kyla, tad tenka suktis iš padėties kaip įmanoma. Ne išimtis ir vaikų lopšeliai-darželiai.

„Ramunės“ direktorė Angelė Čepienė neslepia, kad sunkmetis spaudžia: įstaiga turi neapmokėtų sąskaitų už šildymą, elektrą, vandenį. Kartais elektros tiekėjai pagrasina išjungti elektrą, tačiau tai, laimei, telieka grasinimas. Nes gavęs lėšų darželis tuoj skolas sumoka, o smulkesnes sąskaitas apskritai stengiasi sumokėti laiku. Atlyginimai darželio darbuotojams irgi neužtrunka.

Bene pati didžiausia lopšelio-darželio „Ramunė“ skola šiuo metu yra „Panevėžio energijai“. Todėl kiek įmanoma stengiamasi gyventi taupiai: akcijų metu įsigyta elektrą taupančiųjų lempučių, tikintis, jog tai leis sumažinti sąskaitas už elektrą. Pernai gruodį nuspręsta kol kas žaislų grupėms nepirkti. O už tėvų kas mėnesį mokamus po 50 centų perkamos tik vaikų ugdymui reikalingos priemonės – popierius, dažai, sąsiuviniai ir pan.

Kol kas ir didelės bėdos nėra dėl mokesčio už darželį surinkimo, nors pastebėta, kad padaugėjo socialinę paramą gaunančių tėvų.

Anot A. Čepienės, tėvai, neįstengiantys iš karto sumokėti visos sumos, moka ją dalimis ar kiek vėliau, bet vis tiek atsiskaito. Tad didelių skolininkų kol kas nėra.

„Mums tikrai nėra dėl to bėdos“, – patikino darželio vadovė.

Netaupo „Ramunė“ tik vaikų maitinimo sąskaita – panaudoja tiek pinigų, kiek skirta vaiko dienos normai. Tiesa, už maistą tiekėjams kartais vėluojama sumokėti laiku, tačiau darželio vadovė sakė, kad tiekėjai supranta situaciją ir labai nespaudžia – atsiskaitoma, kai turima pinigų.

„Verčiamės kažkaip. Svarbiausia, kad vaikai nemaitinami prasčiau, o už tiek, kiek ir priklauso“, – džiaugiasi A. Čepienė. O tikėtasi daug blogesnės situacijos – kad sumažės darželį lankančių vaikų, tačiau, nors ir sunkmetis, taip nenutiko: iš vaikų ugdymo įstaigos tėvai atsiėmė tik vieną mažylį, bet į jo vietą atėjo kiti.

Tenka pabūti sekliais

Panevėžio lopšelis-darželis „Dobilas“ susiduria su didesnėmis problemomis. Tėvai stengiasi sumokėti už darželį, tačiau ne visi – tenka ne vienam priminti pareigą. Pasak įstaigos direktorės Zitos Dailidėnienės, neretai būna taip: vaikas palanko darželį ir pradingsta. Kai ateina laikas mokėti mokesčius, tėvai tiesiog nebeleidžia jo į darželį. Paskui tokiems tėvams neįmanoma ne tik prisiskambinti, net ieškant pagal dokumentuose nurodytą adresą ne visada pavyksta juos susekti.
Tačiau darželinukų „Dobile“ nesumažėjo – tiesiog jų kaita pasidarė didesnė.

Visos šios problemos, Z. Dailidėnienės tikinimu, prasidėjo kartu su krize – anksčiau nieko panašaus nebūdavo.

„Yra tėvų, neturinčių atsakomybės jausmo. Mūsų jau toks darželis“, – apgailestavo direktorė ir sakė, jog su tokiais piliečiais pirmiausia bandoma tartis gražiuoju – pasiūloma skolą sumokėti dalimis. Bet tenka imtis ir priemonių: kol skolininkai nesusimoka, jų atžala nebepriimama. Tiesa, pasak „Dobilo“ vadovės, iš tų tėvų, kurie nusprendę nemokėti ar neturi iš ko, nelabai ką ir peša.

Tačiau toks savotiškas skolų išieškojimas – kaip ta lazda, turinti du galus: vienas jų atsisuka prieš patį darželį, mat jame nėra maksimalaus vaikų skaičiaus. „Jei vaikų darželyje būtų iki valiai, greitai susitvarkytume su šia problema – tiesiog mažylių nebepriimtume, o dabar tai ne pats geriausias būdas“, – atvirai sako Z. Dailidėnienė.

Daugiau socialiai remtinų

Panevėžio rajono darželiuose situacija panaši. Tiesa, čia už komunalines paslaugas daugmaž atsiskaityta. Raguvos lopšelio-darželio direktorė Valerija Astikaitė sakė, kad darželis kol kas laikosi ne taip ir blogai – skolų neturi.

„Rajono Savivaldybė darželių labai neskriaudžia – skyrė pinigų“, – šypsojosi vadovė.
Tačiau krizė, žinoma, juntama – didelių pinigų neturima. Be to, pusės – jei ne daugiau – darželį lankančių vaikų tėvų naudojasi socialine parama.

Direktorės teigimu, pareigingi tėvai atsiskaito, o tam tikra dalis neatsiskaitančiųjų būna ir gerais laikais. Tad pastaroji dalis bent kol kas neaugo. Pasak V. Astikaitės, tėvai, neįstengdami sumokėti, tiesiog kurį laiką neleidžia vaiko į darželį, tai yra tam kartui – savaitei, keliems mėnesiams. Padėčiai pagerėjus, vėl jį atveda.

Dembavos lopšelio-darželio direktorė Daina Murauskienė taip pat tvirtino, kad darželis didelių bėdų neturi. Pasak jos, jei ir vėluoja, sumokama vėliau ir atsiprašoma. Vaikų sunkmečiu ir čia nesumažėjo – Dembava, šiaip ar taip, priemiestis. Tačiau atsirado daugiau gaunančiųjų socialines pašalpas.
„Neaišku, kas bus kitą mėnesį ar po vasaros, bet dabar gyvename taip“, – konstatavo direktorė.

Šaltinis
„Panevėžio balsas“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją