Vairuotojai jau spėjo savo kišene pajusti naują degalų kainų šuolį - per praėjusias dvi savaites benzino ir dyzelinių degalų kaina išaugo maždaug 8-10 centų. Nuo vakar pabrango ir dujos. Specialistų teigimu, nuolatinis degalų kainų augimas ir dujų pabranginimas gali keliais procentais padidinti ir kitų produktų kainas.

Degalai

BNS teigimu, benzino ir dyzelinių degalų kainos dar nepasiekė aukščiausio lygio ir ateityje jos dar gali kilti. "Mažeikių naftos" Komunikacijos tarnybos viršininkas Tadas Augustauskas prognozavo, kad šią ir ateinančią savaitę degalų kainos turėtų aukščiausiai iškopti, o vėliau - pradėti leistis. "Pastarąją savaitę degalų kainų, ypač benzino, kilimas yra nulemtas pokyčių tarptautinėse rinkose - visą praėjusią ir šią savaitę naftos produktų kaina kilo sparčiau nei naftos kaina, todėl "Mažeikių naftos" pagaminta produkcija, parduodama tiek Lietuvos, tiek tarptautinėse rinkose, taip pat brango", - sakė T.Augustauskas.

Populiariausio šalyje A-95 benzino kaina Vilniuje ir kituose didžiuosiuose šalies miestuose padidėjo maždaug 4-5 ct ir "Shell Lietuva" bei "Lietuva Statoil" degalinėse kainavo 2,54 Lt. A-92 benzino kaina šoktelėjo iki 2,49 Lt už litrą. Dyzelinių degalų kaina išaugo 8-10 ct. Degalinėse "Lietuva Statoil" šios rūšies degalai vakar kainavo 1,91 Lt už litrą, "Shell Lietuva" - 1,94 Lt už litrą. "Neste Lietuva", valdanti automatinių degalinių tinklą, A-95 rūšies benziną nuo vakar Vilniuje pardavinėja po 2,48 Lt už litrą, A9-2 - po 2,43 Lt už litrą. Dyzelinių degalų kaina šios bendrovės degalinėse Vilniuje pakilo iki 1,88 lito už litrą.

UAB "Hydrotexaco" vykdomoji direktorė Asta Šidlauskaitė vakar LŽ tvirtino, jog jų degalinėse savaitės pradžioje benzinas pabrango 5 ct, o dyzelinis kuras - 3 ct. Paklausta, kas darė įtaką kainų padidėjimui, A.iidlauskaitė atsakė: "O jūs pažiūrėkite į pirkimo kainas. Balandžio mėnesį nebuvo nė dienos, kad jos nedidėtų". A.Šidlauskaitė negalėjo prognozuoti, ar degalai dar brangs: "Tai priklauso tik nuo pasaulinių kainų. Prie jų esame visiškai pririšti". A.Šidlauskaitė patikino, jog prasidedantis atostogų ir išvykų sezonas degalų kainoms jokios įtakos nedaro.

Dujos

Nuo vakar pabrango ir gamtinės dujos gyventojams bei stambiesiems dujų vartotojams. Gyventojai už dujas turės mokėti 3-6,3 proc., o stambūs dujų vartotojai net 5-10 proc. brangiau, priklausomai nuo suvartoto kiekio.

Pagal Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės nustatytas naujas gamtinių dujų kainas gyventojai, dujas vartojantys maistui ruošti ir karštam vandeniui, už jas mokės vidutiniškai 3-5 proc. brangiau nei iki šiol. Gyventojai, naudojantys dujas šildymui, už jas mokės apie 8 proc., o vartotojai, per metus maisto ir karšto vandens ruošai sunaudojantys iki 50 kub. m dujų, - 6,3 proc. daugiau. Gyventojai, per metus maistui ir karštam vandeniui ruošti sunaudojantys iki 50 kubų dujų, per mėnesį mokės 1,18 Lt (dabar 1,11 Lt), o sunaudojantys daugiau nei 50 kubų, mokės fiksuotą 3 Lt mokestį per mėnesį (dabar 3,22 Lt) ir kintamą - 0,85 Lt už kubą (dabar - 0,792 Lt) mokestį. Vartotojai, dujas naudojantys šildymui, už jas mokės fiksuotą 20 Lt mokestį (20,01 Lt) ir kintamą 0,58 Lt už kubą (0,536 Lt) mokestį.

Brangs

Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) Ekonomikos ir finansų departamento direktorius Stasys Ravinskas LŽ tvirtino, jog logiška, kad dėl dujų pabrangimo kils ir kitų produktų kainos. "Kiek kainos kils, priklauso nuo to, kokį procentą produkto savikainos sudaro dujos", - aiškino S.Ravinskas.

Pasak jo, jei dujos sudarė, sakykime, 30 proc. savikainos, produktas gali pabrangti keliais procentais. LPK atstovas neatmetė galimybės, jog dujų pabrangimas gali sukelti ir kitų produktų kainų "grandininį" augimą. S.Ravinsko nuomone, dujų kainų padidinimas labiausiai atsilieps dujomis kūrenamoms katilinėms, stiklo gamintojams: "Tai galbūt net skatins vartotojus ieškoti alternatyvų".

AB "Panevėžio stiklas" generalinis direktorius Algis Bakonis LŽ tvirtino, jog apie dujų pabrangimą žinojo iš anksto: "Nors jam ir rengėmes, matyt, vis tiek neišvengsime nuostolių".

"Panevėžio stiklas" per metus sunaudoja 27 mln. kubų dujų. Pasak A.Bakonio, dujos sudaro 25 proc. "Panevėžio stiklo" produkcijos savikainos: "Natūralu, kad dėl dujų pabrangimo atitinkamai išaugs ir mūsų produkcijos kaina". A.Bakonis tvirtino, jog didinti dujų kainą metų vidury - "bloga politika". Pasak jo, įmonė turės papildomai derėtis su klientais, o blogiausiu atveju - galbūt netgi nutraukti ir kai kuriuos kontraktus.