J.Liongino argumentai - Prezidento Valdo Adamkaus metiniame pranešime išsakyta pozicija, kad juridinių asmenų pelno mokesčio naikinti nederėtų, bei finansų ir mokesčių politikos ekspertų išvados. "Klysti žmogiška", - LŽ sakė finansų ministras, paklaustas, ar šie argumentai nebuvo žinomi rašant rinkimų programą.

LŽ duomenimis, į rinkimų programą šią nuostatą įtraukė aukščiausi Liberalų sąjungos vadovai, nors tai prieštarauja tiek būsimai narystei Europos Sąjungoje (ES), tiek ekonominei logikai. Finansų ministerijos valdininkai jau senokai pastebi tam tikrus konfrontacijos tarp Vyriausybės aparato ir jų ministerijos ženklus.

Iškalbingas faktas - Finansų ministerijos rengta ekspertų diskusija dėl mokesčių koncepcijos vyko Vyriausybėje, kad Vyriausybės patarėjai "neįsižeistų ir nesijaustų ignoruojami". Neoficialiai (nors per daug ir neslepiant) kalbama, jog nesutarimai tarp šių institucijų gali būti susiję su priešrinkiminiu Liberalų sąjungos pažadu panaikinti juridinių asmenų pelno mokestį.

Ši nuostata, kuriai pirmą kartą tapęs finansų ministru prieštaravo J.Lionginas, buvo įrašyta į Vyriausybės programą, jos įgyvendinimo priemonių planą ir parengtą Mokesčių koncepcijos projektą.

"Jeigu Vyriausybė pritars siūlymui nenaikinti pelno mokesčio, tačiau mažinti jo tarifą ir supaprastinti apskaitą, pasigirs epitetai - nedrįsome, išsigandome. Tačiau tai ir yra politika - pripažinti, kad nepakankamai apskaičiavome argumentus "už" ir "prieš", - interviu LŽ sakė J.Lionginas.