ES sveikatos ir vartotojų apsaugos komisaras Davidas Byrne'as (Deividas Bernas), kurį cituoja interneto tinklalapis "EUpolitix", sako taip pat galįs pasiūlyti, kad būtų uždrausta rūkyti žmonių darbo vietose. Tokios taisyklės įprastos Jungtinėse Valstijose, kur maždaug šimte miestų, tarp jų ir Niujorke, draudžiama rūkyti baruose ir restoranuose.

EK atstovas spaudai Thorstenas Muenchas (Torštenas Miunchas) sakė, kad ES užimtumo ir socialinių reikalų komisarei Anai Diamantopulu (Annai Diamantopoulou) gali tekti rengti tokius nuostatus, ir patvirtino, jog ES vykdomoji institucija svarsto panašių priemonių tikslingumą.

"(Viskas) kol kas labai ankstyvoje stadijoje, nepriiminėjami jokie sprendimai", - sakė jis spaudos konferencijoje.

Komisija neturi jokių teisinių įgaliojimų uždrausti rūkyti baruose ir restoranuose, bet prieš kurį laiką paprašė, kad šalys narės priimtų įstatymus, ginančius žmones nuo tabako dūmų darbo vietose, uždarose visuomeninėse patalpose ir viešajame transporte.

Airija jau pasuko šiuo keliu.

D.Byrne'ui ir A.Diamantopoulou veikiausiai teks susidurti su rimtu pasipriešinimu, kurį ES sukels toks draudimas rūkyti. Reakcija ypač stipri gali būti dešimtyje labiausiai į Rytus nutolusių Europos šalių, kurios į bloką įsilies kitų metų gegužę ir kur cigarečių sutraukiama gerokai daugiau nei siekia ES vidurkis.

Didžiausia ES valstybė Vokietija jau kreipėsi į Europos Teisingumo Teismą, kuriame mėgins susigrąžinti teisę reklamuoti tabako gaminius per radiją, internetą ir laikraščius.