Nuo sausio mėnesio įsigaliojo nauja švietimo ir mokslo ministras Gintaro Steponavičiaus patvirtinta pedagogų atlyginimų skaičiavimo tvarka, pagal kurią darbo užmokesčio koeficientus gali nustatyti mokyklų vadovai. Ministerija įvedė tik tarnybinių atlyginimų koeficientų ribų "žirkles" - minimalų ir maksimalų koeficientus.

Anot ministerijos, mokyklų vadovai sprendimus dėl šių koeficientų turi derinti su mokytojų atstovais, be to, reikia atsižvelgti į pedagogų išsilavinimą, pedagoginio darbo stažą bei kvalifikacinę kategoriją.
Profsąjungos gruodžio pradžioje pareiškė, kad nauja pedagogų darbo užmokesčio tvarka esą leis nepagrįstai daug mažinti pedagogų atlyginimus bei sukels įtampą ir tarp darbuotojų bei darbdavio, ir tarp pačių pedagogų.

A.Jurgelevičius BNS sakė, kad profsąjunga kol kas renka duomenis ir ketina kartu su švietimo ir mokslo ministru situaciją plačiau nagrinėti vasario viduryje. Pirminiais duomenimis, anot jo, "vaizdas margas" - dalyje mokyklų su pedagogais šiuo klausimu deramasi, likusiose vadovai savo nuožiūra "kerta iš peties".

Nors profsąjungos vadovas teigė negalintis pasakyti, kokia tendencija vyrauja šalies mastu, jis pripažino, kad labiau linkstama į atlyginimų mažinimo pusę.

Tokia situacija esą yra Ukmergėje ir Šiauliuose - čia, A.Jurgelevičiaus duomenimis, pernai lapkritį pedagogams įteikti lapeliai, kad jiems nustatomas minimalus atlyginimo koeficientas.

"Savivaldybės pasigavo šitą jauką, kad galima mažinti koeficientus ir valandas. Gerai, jei mažinama ten, kur trūksta pinigų, bet blogai, jei užbėgama už akių. Šiaulių savivaldybė pasakė, kad Vyriausybė vasarą dar kartą mažins biudžetą. Nors to negirdėjau iš Vyriausybės vadovo - kaip tik sakoma, kad ekonomika atsigauna, bet su tokiais argumentais mokyklų vadovai (tarnybinių atlyginimų koeficientus - BNS) iki minimumo nustato", - kalbėjo jis.

A.Jurgelevičius užsiminė, kad kai kurių Aukštaitijos mokyklų vadovai nepaisė G.Steponavičiaus įvestų "žirklių" ir nustatė mažesnius koeficientus nei leido ministras. Su jais esą dar bandoma susitarti, tačiau jei tai nepavyks, ketinama kreiptis į teismą.