"Microsoft" jau turėjo panašių problemų, kai vietoje "Windows 3.x" išleido "Windows 95/98" ir po to "Windows 2000". Taikomųjų programų kūrėjai ir "beta" versijos vartotojai pastebėjo, jog tai, kas veikdavo ankstesnėse versijose, veikia ne taip kaip turėtų, arba visai neveikia naujoje XP platformoje.

"XP beta" testuotojų teigimu, norint pasiekti suderinamumą su kitomis programomis teks dar nemažai padirbėti. Ypač daug problemų kyla su programomis, kurios veikia DOS operacinės sistemos pagrindu. "Windows 9x" programų, kurios vis dar neveikia "Windows 2000", suderinamumas taip pat kelia papildomų problemų.

"Daugelis bandytojų pamatė, jog senesnės skaitmeninės kameros arba skeneriai taip pat teisingai neveikia "Windows XP" sistemoje", teigia "Midwestern ISV" firmos atstovai. Ši firma bendradarbiauja su "Microsoft" ir bando "Windows XP". "Daugelis žmonių net neįsivaizduoja, kiek paplitę yra DOS tvarkyklėmis valdomi įtaisai, ir kiek daug DOS programų vis dar plačiai vartojamos. Tuo tarpu XP net nėra sukurta DOS branduolio pagrindu", teigia jie.

Netgi korporacijos "Adobe Systems" produktas "Photoshop" arba "Microsoft Word 2000" neįsisavina visų XP vartotojų sąsajos "Luna" privalumų. Dalis programų jau dirba su nauja "Luna" vartotojo sąsaja, tačiau kita pusė programų atrodo kaip paprastos "Windows 95" programos. Norint priversti programas rodyti per naująją vartotojo sąsają, tektų perrašinėti programinį kodą. Tačiau nepanašu kad programų kūrėjai ruoštųsi tai daryti. O tai reiškia, kad kažką perrašyti teks patiems “Windows” kūrėjams.