Programos tikslas - padėti vaikams ir jaunuoliams su negalia, našlaičiams, gatvės vaikams, globos namų vaikams ar kitose specialios priežiūros įstaigose už prasižengimus atsidūrusiems jaunuoliams, taip pat nuo psichinio, fizinio smurto ar seksualinės prievartos nukentėjusiems, priklausomybės ligomis sergantiems jaunuoliams.

Šia programa siekiama pasirūpinti jų psichinės ir fizinės sveikatos stiprinimu bei pilnaverčiu ugdymu. Ypatingas dėmesys skiriamas prevenciniam švietimui, neformaliam mokymui ir kultūrinėms iniciatyvoms, sugebėjimų tobulinimui ir asmenybės formavimui.

Pasak programos koordinatorės Vidos Gintautaitės, prioritetas teikiamas projektams, numatantiems šiuolaikiškomis žiniomis pagrįstą ir kokybišką paslaugų teikimą, perduodant šiaurietišką patirtį. Taip pat pabrėžiama būtinybė sveikatos ir socialines problemas spręsti kultūrinėmis ir švietėjiškomis priemonėmis.

Projektus “Veiksmų planui” gali teikti valstybinės organizacijos bei institucijos, nevyriausybinės organizacijos, vaikų globos namai, vaikų teisių apsaugos tarnybos, savivaldybių švietimo skyriai, jaunimo visuomeninės organizacijos, viešosios įmonės.

Projektuose turėtų dalyvauti partneris iš Šiaurės šalių (institucija, savivaldybė, mokykla ar nevyriausybinė organizacija). Tai paskatintų Lietuvos institucijas bei organizacijas ieškoti bendradarbiavimo partnerių Šiaurės šalyse, dalintis patirtimi bei plėsti naudingus kontaktus. Šiame kontekste Šiaurės šalimis vadinamos Danija, Islandija, Norvegija, Suomija ir Švedija, bei autonomijos statusą turinčios Grenlandija bei Farerų ir Alando salos.

Programą administruoja Šiaurės Ministrų Tarybos informacijos biuras Lietuvoje. Artimiausias terminas paraiškoms pateikti - 2003 m. spalio 1 d.