Neturtinės žalos atlyginimo Švedijos pilietis iki šiol negavo – Generalinės prokuratūros prokurorams pasirodė, kad sunkiu nusikaltimu įtartas vyriškis apskritai nėra vertas nė cento iš Lietuvos biudžeto. Prokuratūra apskundė Klaipėdos apygardos teismo sprendimą apeliacine tvarka ir paprašė panaikinti B. Altunsayarui palankų verdiktą.

Pasak prokurorų, baudžiamosios bylos nutraukimas nereiškia, jog ikiteisminio tyrimo pareigūnai atliko neteisėtus veiksmus, nes pradėjus baudžiamąjį persekiojimą objektyviai negali būti žinomas galutinis bylos rezultatas. Be to, prokurorai nurodė, jog atsakomybę dėl skirto suėmimo turėtų prisiimti teismas - būtent jis skyrė kardomąją priemonę.

Užsieniečio bylos Lietuvos apeliacinis teismas turėtų imtis tik balandžio pabaigoje. B. Altunsayar‘as jam tik iš dalies palankaus sprendimo aukštesnės instancijos teismui neskundė.

Įtarė, kad su bendrais nužudė ir sudegino konsulą

Į visą gyvenimą pakeitusią situaciją B. Altunsayaras pakliuvo beveik prieš penkerius metus, kai 2005-ųjų kovo 21-ąją Klaipėdoje buvo žiauriai nužudytas, o paskui – ir sudegintas buvęs Švedijos garbės konsulas Leifas Sixstenas Annermalmas. Dėl šio nusikaltimo uostamiesčio pareigūnai sulaikė kelis įtariamuosius, tarp jų – ir turkų kilmės Švedijos pilietybę turintį B. Altunsayarą.

Lietuvoje verslo reikalais atvykusį užsienietį pareigūnai sulaikė ir pareiškė įtarimus dėl tyčinio nužudymo. Įtariamasis su dviem bendrais buvo uždarytas už grotų, o nepraėjus nė dviem dienoms buvo atvestas į Klaipėdos rajono apylinkės teismą.

Ikiteisminio tyrimo teisėjas patenkino prokuratūros prašymą ir įtariamąjį suėmė dviem savaitėms, o terminui pasibaigus paleido į laisvę – nesurinko jokių įrodymų, patvirtinančių jo kaltę. Tačiau bylos pareigūnai B. Altunsayarui nenutraukė, o net 7 mėnesius jam taikė procesinę prievartos priemonę – draudimą išvykti iš Lietuvos.

Tiesa, vėliau buvusio Švedijos garbės konsulo nužudymu įtartam B. Altunsayarui prokurorai bylą nutraukė. Dėl šio nusikaltimo buvo nuteisti 34 metų turkas Ibrahimas Esenas (jam skirta 15 metų nelaisvės) ir 23 metų Yilmazas Kayja (už grotų jis praleis 12 metų ir 6 mėnesius) – jie buvo suplanavę apiplėšti naftos versle dalyvavusį L. S. Annermalmą.

Konstatavo, kad nereikėjo suimti

Sunkiu nusikaltimu įtartas B. Altunsayaras nutarė nesitaikstyti su Lietuvos pareigūnų savivale ir dėl patirtos neturtinės žalos kreipėsi į teismą. Ieškinyje jis nurodė, kad dėl neteisėtų pareigūnų veiksmų jis patyrė didžiulį stresą, emocinę traumą, sveikatos sutrikimus.

Pasak ieškovo, ikiteisminį tyrimą atlikusi Klaipėdos apygardos prokuratūra „pažeidė pareigą elgtis atidžiai ir rūpestingai“, nes vos tik prasidėjus tyrimui dėl buvusio konsulo nužudymo buvo aišku, kad jis yra nesusijęs su nusikaltimu, tačiau vis tiek pareigūnai kreipėsi į teismą ir prašė skirti griežčiausią kardomąją priemonę.

Klaipėdos apygardos teismo teisėja Erika Misiūnienė pripažino, kad prokurorai be pagrindo kreipėsi į teismą dėl suėmimo skyrimo.

„Prašydamas skirti suėmimą prokuroras, o jį skirdamas ir teismas turi apsvarstyti visus argumentus už ir prieš asmens laisvės suvaržymą bei suimti asmenį ar pratęsti suėmimo terminą tik įsitikinęs, kad tai būtina viešajam interesui apsaugoti“, - pažymėjo pažeidimą pripažinęs Klaipėdos apygardos teismas.

Pasak teismo, B. Altunsayaras dėl sulaikymo ir suėmimo „patyrė gilius dvasinius išgyvenimus, nepatogumus, emocinę depresiją“.

Prokurorai nekalti, kad apie nusikaltimą rašė spauda

„Įvertintina tai, kad jis yra užsienietis, nemokantis lietuvių kalbos ir nežinantis įstatymų, todėl šios aplinkybės tik sustiprino nerimą“, - sprendime teismas pažymėjo, kad dėl neteisėto ikiteisminio tyrimo B. Altunsayaras buvo prižiūrimas medikų, be to, negalėjo dalyvauti sūnaus mokslo baigimo šventėje.

Nors ir B. Altunsayaras patyrė neigiamų padarinių, tačiau teismas nusprendė nepriteisti 110 tūkst. Lt neturtinės žalos atlyginimo – esą ši suma yra per didelė ir neatitinka Lietuvos teismų praktikoje nustatyto dydžio.

Tūkstantis litų – tiek yra vertos nužudymu įtarto vyriškio išgyvenimai, mano teismas.

Ieškinį nagrinėjusi teisėja taip pat nusprendė, kad ikiteisminį tyrimą atlikę prokurorai nėra kalti, kad apie B. Altunsayar‘o sulaikymą ir suėmimą plačiai rašė įvairios žiniasklaidos priemonės.

„Informacija apie privatų asmens gyvenimą be jo sutikimo gali būti skelbiama nagrinėjant bylą viešame teismo posėdyje“, - pažymėjo teismas.