Birželio mėnesį, atlikus modernius molekulinius chlamidiozės testus – teigiamų rasta net 9,1 proc., gegužę – 7,4 proc. Lietuvos AIDS centro laboratorijos vedėjas Algirdas Griškevičius daro išvadą, kad chlamidiozės atvejų šią vasarą padaugėjo apie 2 proc.

Kiekvieną mėnesį Lietuvos AIDS centre paimama per 200 bandinių dėl lytiškai plintančių ligų. Liepą buvo ištirta net 230 asmenų. Visas lytiškai plintančias ligas AIDS centro laboratorijoje, jei pageidaujama, galima išsitirti anonimiškai.

LAC direktoriaus pavaduotojas Algimantas Trečiokas primena, kad vasarą lytiškai plintančių ligų daugėja dėl nesaugių ar pagausėjusių lytinių santykių bei dėl didesnio alkoholio vartojimo. Asmenys, turintys atsitiktinių lytinių santykių turėtų nuolat galvoti apie savo ir savo pastovių partnerių lytinę sveikatą, saugumą, nepamiršti apsaugos priemonių.

Pasaulyje apie 300 – 400 mln. žmonių kasmet kenčia nuo LPI. Iš jų net 90 proc. yra jaunesni nei 40 metų. Daugumai tai nemalonios atostogų romanų pasekmės, vienos nakties nuotykiai.

Remiantis Pasaulio Banko duomenimis, LPI gydymo išlaidos tarp 15 – 44 metų žmonių užima antrą vietą tarp visų ligų.

LPI yra gana pavojingos ligos: vėlesnėse stadijose, sifilis ir gonorėja sukelia rimtas nervų sistemos ir fiziologines neigiamas pasekmes. Užsikrėtus lytiškai plintančiomis infekcijomis, ypač tomis, kurios sukelia gleivinių defektus, labai padidėja galimybė užsikrėsti ir perduoti žmogaus imunodeficito virusą (ŽIV).

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją