Europos Komisijos Delegacija Lietuvoje po atrankos peržiūrų, kurių metu Lietuvos institucijos pasirinko tinkamiausius užsienio partnerius, patvirtino 11 bendradarbiavimo projektų, kuriuos Dvynių programoje dalyvaujančios Lietuvos institucijos su užsienio partneriais pradės įgyvendinti nuo rugsėjo mėnesio.

“Pagal šią programą ES valstybių narių administracijų ekspertai bei valstybės institucijų tarnautojai atvyks į būsimą ES narę ir vienerius-dvejus metus dalinsis žiniomis. Ši patirtis naudinga mūsų specialistams, siekiantiems greičiau ir efektyviau perimti ir praktikoje įgyvendinti ES teisės aktus”, - sako Europos Komiteto prie LRV, atliekančio Dvynių programos nacionalinio koordinatoriaus funkciją, generalinis direktorius Petras Auštrevičius.

Šiais ir kitais metais Jungtinė Karalystė ir Vokietija su Lietuvos institucijomis įgyvendins po 3 projektus, Ispanija – 2, o Švedija, Belgija ir Danija – po 1. Iš viso atrankoje dalyvavo 8 ES valstybės narės, kurios pateikė 20 projektinių pasiūlymų.

Žemės ūkio sektoriuje per Dvynių projektą bus stiprinama užkrečiamų gyvūnų ligų kontrolė, maisto saugos kontrolė, taip pat stiprinamos augalų apsaugos priemonės. Užsienio ekspertai teiks paramą Valstybinei mokesčių inspekcijai kompiuterizuotam auditui diegti, Muitinės departamentui padės stiprinti deklaravimo įvertinimo procedūras, konsultuos Vartotojų teisių saugos tarybą, dirbs stiprinant Valstybės kontrolės instituciją, teiks paramą Valstybinei metrologijos tarnybai infrastruktūros matavimų vystymui ir tobulinimui. Vidaus reikalų srityje ekspertai stiprins LR Generalinės prokuratūros baudžiamojo persekiojimo gebėjimus, o Kriminalinės policijos biuras prie VRM įkurs Nacionalinį SIRENE padalinį.

Europos Komisija, kaip vieną iš svarbiausių kriterijų siekiant narystės ES, įvardindavo administracinių gebėjimų stiprinimą, perimant ir diegiant nacionaliniuose įstatymuose ES teisės aktus.

Šiam procesui paspartinti Europos Komisija dar 1998 m. inicijavo PHARE programos Dvynių paprogramę, kaip pagrindinį instrumentą valstybėms kandidatėms jų administraciniams gebėjimams stiprinti. Iš viso Lietuva per Dvynių programą nuo 1998 metų jau įvykdė 39 bendradarbiavimo projektus.

Lietuva visateise ES nare taps 2004-ųjų metų gegužės 1 dieną. Stoti į ES jau apsisprendė Maltos, Slovėnijos, Vengrijos, Lietuvos, Slovakijos, Lenkijos ir Čekijos gyventojai. Rudenį referendumus dėl narystės ES surengs Estija ir Latvija.